Rettegnek a szülők a lövöldözés miatt, a gyerekek fele ment csak iskolába Horgoson

A szerbiai Horgoson csak a gyerekek fele ment péntek reggel iskolába a környéken órákon át tartó éjszakai lövöldözés miatt – számolt be a közszolgálati televízió híradója.

Forrás: MTI2023. 10. 27. 16:15
null
Budapest, 2023. augusztus 21. Tanterem a XVIII. kerületi Gulner Gyula Általános Iskola új épületszárnyában az avatás napján, 2023. augusztus 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi általános iskola igazgatójának tájékoztatása szerint a szülők csak a gyerekek felét engedték pénteken iskolába, de ez ma igazolt hiányzásnak számít – tudósított a magyar határtól nem messze lévő településről a Híradó.

Féltik gyermekeiket a horgosiak, volt, aki el is hozta az iskolából a gyerekét, a település közterületei pedig feltűnően üresek. 

Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet szakértője arról beszélt a Híradóban, hogy Magyarország a nyugat-balkáni migránsútvonalak miatt kiemelt helyzetben van, a nyomás fokozódik, és ezt a problémát csak európai összefogás szüntetheti meg.

Megállapodásra van szükség az észak-afrikai „kapuőr” országokkal, amelyek sokat tehetnek azért, hogy ne induljanak el a migránsok Európa felé. A Közel-Keleten pedig Törökországgal kellene stratégiai megállapodást kötni. 

A jövő évi EP-választás központi témája lesz a migránskérdés 

– mondta a szakértő.

A szerb rendőrség közlése szerint legalább három migráns meghalt, egy pedig megsebesült péntek hajnalban Horgos térségében a migránsbandák közti lövöldözésben. A Híradó helyszíni tudósítója korábban elmondta: hajnali három óra körül kezdődött a lövöldözés Horgos környékén, ahol az utóbbi időben migránsok szálltak meg elhagyott birtokokat.

Mint reggel az elsők között beszámoltunk

három elhunyt volt a mérlege a migránslövöldözésnek a magyar határnál, a bevándorlók csaptak össze egymással.

A Magyar Nemzet megkeresésére a horgosiak azt mondták, hogy délelőtt nyugodtabb lett a helyzet a faluban a reggeli állapotokhoz képest. Pénteken fél 12-kor nyilatkozott név nélkül lapunknak egy helyi házaspár, amelynek a háza a falu központjában van. Mint kérdésünkre elmondták, bent a településen nem volt lövöldözés, de Horgos környékéről sorozatlövéseket lehetett hallani a hajnali óráktól kezdve. Ennek ellenére sem mertek az utcára kimenni, mert féltek, reggel viszont még az unokájukat elvitték az iskolába. Ezt meg is tehették, hiszen volt tanítás a helyi Kárász Karolina Általános Iskolában.

Többen azonban úgy döntöttek, hogy nem engedik el otthonaikból a gyermekeiket.

Az iskola a közösségi oldalán jelentette meg közleményét az oktatás módjával kapcsolatban. Azt írták, a tanítás a rendes ütemben folyik, de azok a szülők és gyerekek, akik úgy érzik, hogy nincsenek biztonságban, távol maradhatnak az oktatástól. A délutáni váltást azonban előbb hazaengedik, hogy még világosban hazaérjenek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.