Áder János: Használnunk kell a magyar találmányokat, amelyekkel megóvhatjuk földünket, vizeinket

Az üvegházhatású gázok kibocsátását csak a nagy felhasználókkal együttműködésben lehet csökkenteni – fejtette ki a korábbi államfő. Áder János Kecskeméten, a Neumann János Egyetemen tartott előadást.

Forrás: MTI2023. 10. 17. 17:52
ÁDER János
Áder János előadása a kecskeméti Neumann János Egyetemen Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenntarthatóság alapvetően nem a természeti környezetről, hanem a fiatalok, a következő generációk jövőjéről, életéről szól – jelentette ki Áder János volt köztársasági elnök kedden Kecskeméten. Az egykori államfő, aki jelenleg a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Neumann János Egyetemen tartott előadását követően újságíróknak egyebek mellett arról beszélt: a diákoknak, egyetemi hallgatóknak szóló előadásai fontos üzenete, hogy van megoldás. Sok olyan fiatal van közöttük, akik kerestek és találtak ilyen megoldásokat egy-egy fontos részterület problémáira – tette hozzá. 

Kiemelte: a közelmúltban megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo is arról szólt, hogy az olyan kérdésekben mint a talajmegóvás, a vízbázisok megőrzése vagy a szennyvíz- és hulladékkezelés, remek magyar ötletek, találmányok születtek az elmúlt időszakban. Ezeket „használnunk kell a jövőben, mert így sok későbbi bajtól óvhatjuk meg magunkat” – tette hozzá. 

Rámutatott: mindenki tehet a saját családjában, környezetében a fenntarthatóságért. Tudva például, hogy mindössze egyetlen csepp étolaj ezer liter vizet képes elszennyezni, rengeteget számít már az is, ha valaki összegyűjti a háztartásában elhasznált olajat és leadja egy Mol-benzinkúton. Ebből azután az olajtársaság üzemanyag-adalékot állít elő. Ahogyan az is teremtett világunk és természeti értékeink megóvásának része, ha a műanyag vizes és üdítős palackokat szelektíven gyűjtjük össze, majd januártól az üvegekkel együtt betétdíjas termékként visszaváltjuk – sorolta. 

– Ugyanakkor 

vannak olyan ügyek, amelyek csak globálisan kezelhetők: ilyen az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése, amihez méreteinek arányában Magyarország is hozzá tudja tenni a maga kis részét, ám a nagy kibocsátók szándéka és cselekvése nélkül ez szinte észrevehetetlen 

– mondta. A párizsi megállapodás lényegében erről szólt, ám az azóta eltelt nyolc évben a helyzet nemhogy javult volna, de még tovább romlott. Ez is arra figyelmeztet, hogy „nem állhatunk meg és nem ragadhatunk meg Párizsnál”, további egyeztetésekre van szükség – közölte Áder János. 

Jelezte: személyes meggyőződése szerint ebben a témában szükség van a Föld károsanyag-kibocsátásának nyolcvan százalékáért felelős legfejlettebb államokat tömörítő G20-ak megállapodására és egy, a jelenleginél szigorúbb szabályozás elfogadására. Áder János emlékeztetett: 2009-ben átléptük azt a határt, amit a bolygó természetes regenerálódó képessége kezelni tud. Azóta ez a folyamat egyre több szempontból, egyre jelentősebb mértékben van jelen, ami bolygónk sokezer éves belső egyensúlyi állapotát bontja, bonthatja meg. 

Mindez azt mutatja, hogy a jelenlegi „dobd el és vásárolj másikat” logikára épülő, úgynevezett lineáris gazdasági modell fenntarthatatlan. Meg kell teremteni a feltételeit a körforgásos gazdaságnak, egyebek mellett a hulladékok visszagyűjtésével és újrahasznosításával – jelentette ki. Emellett fontos, hogy amikor új beruházásokon gondolkodunk, a gazdasági haszon mellett azok környezeti hatásaira is tekintettel legyünk, azokat a többi tényezőhöz hasonlóan „beárazzuk” – fogalmazott.

Borítókép: Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke előadást tart a kecskeméti Neumann János Egyetemen 2023. október 17-én (Fotó: MTI/Bús Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.