Csodálatos látványban gyönyörködhetett, aki szombaton felnézett az égre + fotók

A részleges holdfogyatkozásról fényképek is készültek.

Forrás: VEOL, NOOL2023. 10. 30. 17:01
null
Salgótarján, 2023. október 29. Részleges holdfogyatkozás Salgótarjánból fotózva 2023. október 28-án este. A holdfogyatkozást az okozza, hogy a Föld a Nap és a Hold közé kerül, ezért a Föld árnyéka részben vagy teljesen a Holdra vetül. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat este szinte mindenki láthatta a részleges holdfogyatkozást. Korábban már a Magyar Nemzet is beszámolt a részletekről. 

Az MTI nógrádi fotóriportere, Komka Péter október 28-án este Salgótarjánból örökítette meg a jelenséget – írja a Nógrád vármegyei hírportál.

Fotó: MTI/Komka Péter

A holdfogyatkozást az okozza, hogy a Föld a Nap és a Hold közé kerül, ezért a Föld árnyéka részben vagy teljesen a Holdra vetül.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A jelenség leglátványosabb szakasza a maximális fázis idején, 22 óra 14 perckor következett be, amikor a Hold déli részét takarta a teljes árnyék, míg az égitest nagyobb részét a félárnyék borította.

A vonuló felhőknek köszönhetően néhány percre színes holdkoszorú is feltűnt. További érdekes színfoltja volt még az estének a Hold közelében megfigyelhető, fényesen világító Jupiter. A Veszprém vármegyei hírportál munkatársa a veszprémi Castor Csillagvizsgálóból készített felvételt a jelenségről.

Fotó: Veol/Ladányi Tamás

Borítókép: Részleges holdfogyatkozás (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.