Hadházynak fizetnie kell a kordonbontásért

A független országgyűlési képviselő háromszázezer forintos büntetést kapott a rendbontó fellépésért.

2023. 10. 10. 11:22
Forrás: Borítókép: Hadházy Ákos a törvényt megsértve kordont bont és a rendőrökkel dulakodik (Fotó: AFP/Huszti István)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Pintér Sándor rendőrsége összesen 300 ezer forintra büntetett, mert a hatóság azt „állapította meg”, hogy három alkalommal is én voltam a várbéli kordonbontások szervezője – közölte Hadházy Ákos saját közösségi oldalán.

A diáktüntetések utáni be nem jelentett demonstrációkon a jogtalan kordon- és rendbontás mellett kardoskodó országgyűlési képviselő cinikus hangvételű bejegyzésében azt írta: szervezői részvételét „első alkalommal úgy nyomozták ki, hogy rajtam volt láthatósági mellény (mondjuk nem az volt rá írva, hogy rendező, hanem hogy stop propaganda), utána pedig abból következtettek erre, hogy szerintük sokat beszéltem a sajtóval, többet, mint a többiek, így lettem én a szervező”.

Hadházy szerint ennél azonban sokkal nagyobb baj, hogy „a hírek szerint diákokat is zaklat a rendőrség”.

– Van, akiről én is tudok, de egyáltalán nem mindenkiről. Nem tartunk természetesen ott, hogy komoly retorzióktól kellene tartani, a pénzbüntetés viszont reális opció – írta a politikus, aki arra kért mindenkit, hogy „ha lennének ilyen büntetések, jelentkezzenek nálam, az általam létrehozott alapítvány segíteni fog”.

Hadházy Ákos szerint a 

hatalom természetesen nem azokat a gyerekeket akarja megfélemlíteni, akik a Várszínháznál tüntettek, hiszen tudja, többségüket úgysem lehet eltántorítani.

 – Azokat akarja távol tartani a tiltakozásoktól, akik nem voltak ott, de tudják, hogy ott kellett volna lenniük – értékelt a politikus, aki úgy látja, „az országban akkor lesz majd változás, ha tömegek ismerik fel: néhány embert lehet vegzálni pénzbüntetéssel, fizikai agresszióval, de tízezreket nem!”

A Hadházy által említett Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítvány vezetője Kovács Áron Attila, a szervezet a bíróság honlapján fellelhető adatok szerint tavaly közel 6,2 millió forintnyi adományt kapott.

Az alapítvány 2021-ben 3,2 millió, 2020-ban pedig több mint 13,7 millió forintnyi adományt gyűjtött.

Ismert, az elmúlt hónapok pedagógus- és diáktüntetésein Hadházy Ákos már-már törzsvendég volt. Az előre bejelentett demonstrációk után a politikus szinte kivétel nélkül a rendbontásra, jogtalan fellépésre készülő tömeggel tartott, sőt a kordonbontásoknál rendre az első sorban volt. Emlékezetes, momentumos politikusok először március 14-én álltak neki az építési területet védő kordonok lebontásának. Az akcióban részt vevő Hadházy Ákos közösségi oldalán megosztott bejegyzésből akkor az is kiderült, hogy az ellenzéki politikusok egy plakátot ragasztottak fel a karmelita kolostor épületére, amelyen hét pontban foglalták össze a Magyarország megújítására vonatkozó elképzeléseiket.

Április 5-én aztán ismét

a karmelita kolostor bejáratát őrző kordont akarta lebontani a Momentum néhány politikusa és Hadházy Ákos.

Miután a rendőrök elkezdték visszaépíteni a kordont, Hadházy Ákos váratlanul nekivetette magát a kordonnak, majd dulakodásba keveredett a rendőrökkel. Az „akcióhoz” a momentumos Gelencsér Ferenc és Tóth Endre is csatlakozott.

Nem hagyott fel a kordonbontással Hadházy Ákos, aki májusban több civil szervezet által meghirdetett tüntetés után a Sándor-palotához vonulva esett neki ismét az építési területet körülvevő rácsoknak.

A nyárra kifulladó tüntetések miatt Hadházy a szovjet-orosz csapatok kivonulásának évfordulójára hivatkozva hirdetett „megemlékezést” a karmelita kolostornál, ahogy fogalmazott: „a kordonkormány és a propagandagépezet székhelyénél”.

 

Reagált a Momentum

A fentiek tükrében nem is meglepő, hogy

 a Momentum teljes mellszélességgel kiáll kordonbontó társuk mellett.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője a Facebookon állt ki Hadházy Ákos mellett, akit azért büntettek meg 300 ezer forintra, mert csatlakozott a Momentum kordonbontásaihoz.

A párt közleményben tudatta: „ha a rendszer meg akarja büntetni azokat, akik egyébként jogosan bontották el a hazugság illegális kordonjait a Miniszterelnökség előtt, akkor ne Hadházy Ákost támadják.” A Momentum szerint azonban a rendszernek ehhez nincs mersze.

 – Nem mer megbüntetni egy egész frakciót az állampárt, hogy nézne az már ki, miközben hetente kell bizonygatniuk az EU-ban, demokrácia és jogállam van hazánkban.

 Inkább egyetlen képviselőt pécéznek ki, mert kifelé az kevésbé vállalhatatlan, befelé meg el lehet adni rendteremtésnek és megfélemlítésnek – idézi a Momentum elnökének szavait a párt. Hangsúlyozták, hogy a Momentum kiáll Hadházy Ákos mellett, és várják az állampárt képviselőit szeretettel, ha beszélgetni akarnának arról, miért is bontotta el a Momentum a hazugság kordonjait kilenc alkalommal.

Borítókép: Hadházy Ákos kordont bont és a rendőrökkel dulakodik (Fotó: AFP/Huszti István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.