Hajléktalanbiznisz Józsefvárosban

„A hajléktalanintézményekre vonatkozó előírásokat kőkemény szigorral kell betartatni, nagy részüket pedig be kell zárni” – közölte a józsefvárosi Fidesz. A kerületben egy tucat hajléktalanellátó működik, ám a helyzetet képtelenek kezelni. A helyi szervezet közösségi oldalán arról ír, hogy hajléktalankrízis alakult ki a VIII. kerületben. Ennek legfőbb oka, hogy a kerület baloldali polgármestere, Pikó András keze alatt működő álcivil szervezet inkább tűnik érdekeltnek a hajléktalanprobléma fenntartásában, mint tartós megoldásában.

2023. 10. 09. 16:35
null
2020.08.10. Budapest 4-es 6-os villamos vonalán uralkodó állapotok, hajléktalanság, szegénység Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A hajléktalanbiznisz álszent figurái átvették a hatalmat a józsefvárosi városházán, Pikó úgy táncol, ahogy Iványi és a hajléktalanserege fütyül” – tette közzé véleményét közösségi oldalán a józsefvárosi Fidesz. Mint egy másik üzentben írták: „a hajléktalanintézményekre vonatkozó előírásokat kőkemény szigorral kell betartatni. Nagy részüket pedig be kell zárni. Erre Pikóék alkalmatlanok!”

Pikó András és Iványi Gábor a 2019-es választás éjszakáján. Forrás: Facebook/C8

A gyakori ételosztások következtében a korábban kerületben élő hajléktalanokon túl, nemcsak hogy más kerületekből, de az ország más városaiból is a Józsefvárosba özönlenek az ingyen ételért, és több esetben tartósan le is táboroznak. A Fidesz nem az ételosztás ellen emelt szót, hanem annak formája ellen, és több esetben javasolta már, hogy ezt tegyék meg ellenőrizhető, higiénikus keretek között, ugyanis ezzel a kerületben okozhatnak népegészségügyi problémát. Erről rengeteg visszajelzés érkezett a helyi lakosság részéről, amelyről ezek szerint a baloldali vezetés nem vette kellően figyelembe.

„Egy valóban felelős, a helyiekért tenni akaró és elhivatott konzervatív városvezetés egyetlen fillérrel sem támogatná tovább Iványi Gábor (Oltalom Karitatív Egyesület) hajléktalanbizniszét és a többi álcivil szervezetet. Józsefváros közigazgatási területén belül azonnal be kellene tiltani az ételosztást, közterület-használati engedélyt erre a célra nem szabad kiadni, a kerület túlterhelt, túl sokat szenvedtek már a helyi polgárok” – osztotta meg véleményét a józsefvárosi Fidesz. Tették azért, mert a VIII. kerületben hajléktalankrízis alakult ki, amiért – véleményük szerint – a baloldali vezetés a felelős. 

Szerintük ha a kerületnek felelős vezetése lenne, a kerületben működő valamennyi hajléktalanszálló működését szigorú ellenőrzés alá vonná. Hatékony, részletes és ellenőrizhető szabályozással észszerű mederbe lehetne terelni az ellátásban részt vevő intézmények tevékenységét, a szabályok betartását szakértelemmel és drákói szigorral ki lehet kényszeríteni, de ehhez szemléletváltásra és „vezércserére” van szükség a VIII. kerületben.

Fenntarthatatlan állapotok Józsefvárosban

„Mindannyiunk biztonsága, nyugalma és egészsége érdekében ez elkerülhetetlen! Egy rátermett rendpárti városvezetés el tudná érni, hogy Józsefváros területén csak olyan számban legyenek hajléktalanellátó intézmények, ami a lakosság számát tekintve – összehasonlítva a főváros teljes lakosságával – arányosnak tekinthető.” 

A kormánypárt egy korábbi posztban kitért arra: fékezhetetlenné vált a hajléktalanáradat Józsefvárosban. A balliberális városvezetés a VIII. kerületet országos hajléktalanközponttá alakította.

„Pikó András és a mögötte álló balliberális politikai tömb nem arra kapott felhatalmazást a józsefvárosi szavazóktól, hogy egy meglévő problémát tovább fokozzon, hanem hogy enyhítse azt. Pikó és szövetségesei azonban átverték a józsefvárosiakat, hiszen pont az ellenkezőjét teszi annak, amit 2019-ben ígért” – hangsúlyozta a józsefvárosi Fidesz. 

Több tízmillió a hajléktalanipar működésére

„A balliberális városvezetés anyagilag kifejezetten támogatja, erkölcsileg pedig egyenesen bátorítja a kerületben működő, hajléktalaniparban érdekelt intézményeket, egyesületeket, egyházakat. Tevékenységüket egyáltalán nem ellenőrzi, noha ez kötelessége lenne” – tették hozzá. A kormánypárt hangsúlyozza: 

a hajléktalanipar képviselői mára átvették a hatalmat a városházán és az egész kerületben, azt csinálnak, amit csak akarnak, senki nem szól bele a működésükbe, az önkormányzati hatósági kontroll megszűnt. 

 

Az igencsak jól jövedelmező üzlet miatt ezeknek a szervezeteknek az az érdeke, hogy minél több hajléktalan legyen Józsefvárosban, a probléma itt koncentrálódjon, hiszen így több pénzt kapnak, aminek a nagy részét persze lenyúlják a helyi Fidesz szerint. 

„Az állami milliárdok mellé a balliberális városvezetés további több tízmilliót ad teljesen indokolatlanul a hajléktalanipar működtetésére, ennek azonban nincs eredménye. Az intézmények nem látják el a feladatukat, csupán idehordják a hajléktalanokat, de a szakmailag indokolt feladataikat nem végzik el, ez közönséges csalás. A hajléktalanipar képviselői egyre csak gazdagodnak – közben még adót is csalnak –, a balliberális politikusok pedig „extra” szavazatok ezreit kapják a kerületbe bejelentett hajléktalanok révén. Csak mi, józsefvárosiak veszítünk” – zárta sorait a józsefvárosi Fidesz.

II. János Pál pápa tér. Forrás: Facebook

A Magyar Nemzet hírt adott arról, hogy hajléktalankrízis fenyeget a fővárosban. Közterületen sátrakban, autókban, egyes metrólejáratoknál élnek hajléktalanok Budapesten. A villamosvonalakat ellepték a kéregetők, több kerületből is arról számolnak be, hogy a csomópontokban koldusok zaklatják a járókelőket. A II. János Pál pápa téren rendre megjelennek a kempingsátrak, a hajléktalanok szálló helyett a közterületeket használják. 

A legutóbbi józsefvárosi képviselő-testületi ülésen a Pikó András vezette baloldal 15 millió forintos azonnali támogatást szavazott meg az Oltalom Karitatív Egyesületnek miután Iványi Gábor fenyegetően azt mondta: ha nem kap támogatást, 500 hajléktalan kerül Józsefváros utcáira. 

Borítókép: Körúti utcakép (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.