Karácsonyék alatt összedőlhet a biodóm

A projektet 2019-ban állította le Budapest baloldali vezetése, azóta sem tettek semmit a beruházás befejezése érdekében, pedig a kormány korábban több tíz milliárddal támogatta a beruházást.

2023. 10. 20. 8:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hiába kezdődött el a fűtési szezon, az évek óta félkészen álló Biodóm temperálását nem kezdték el, és ezen a télen nem is fűtik majd. A fővárosi önkormányzat mostantól nem fizeti a biodóm számláit” – válaszolta a Népszava kérdésére Bősz Anett. A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint a városvezetés többször elmondta, hogy a kormány által egyre szorosabbra húzott pénzügyi satuban nem tudja fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit. Elmondta, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert összesítése szerint csak 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása.

„A városvezetés már tavaly jelezte, hogy gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a városvezetésnek döntenie kell: az idősotthonait, szociális intézményeit fűti, működteti vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ. Idén nyár elején a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, hogy nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett beruházásra” – magyarázta Bősz Anett. Hozzátette: a kormányt súlyos felelősség terheli a beruházás félbehagyásáért, jelenlegi hányatott sorsáért.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a beruházás körüli kilátástalan helyzet évek óta tart: hiába adott a kormány eddig több mint negyvenmilliárd forintot a projektre, az új városvezetés 2019-ben leállíttatta az építkezést. Később Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is arról beszélt, nem kívánnak többet költeni a biodómra, és fontolgatják, hogy átadják a kulcsokat a kormánynak. Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere akkor úgy reagált lapunknak:

Tekintsünk el attól, hogy a biodóm lebonyolítását az ajánlatkéréstől a szerződéskötésen át a tervezéstől a kivitelezésig és a számlák rendezéséig az állatkert mint ötletgazda saját kérésére vállalta, és senki sem erőltette rá! Az állatkert a Fővárosi Közgyűlés által tárgyalt, jóváhagyott és aláírt megállapodásban részletesen taglalva kapta meg a teljes feladatot, jogokkal, kötelezettségekkel, felelősséggel.

 

Borítókép: A félkész biodóm (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.