Négy hét múlva újraválaszthatják Orbán Viktort

Meghirdették a nagyobbik kormánypárt tisztújító kongresszusát, amely többek között azért is lesz különleges, mert ez már a harmincadik nagyszabású rendezvény lesz, ahol döntethetnek a tagok pártjuk vezetőségéről.

Forrás: Mandiner2023. 10. 20. 17:42
ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. november 14. Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke, miniszterelnök beszédet mond a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 18-án 10 órakor kezdődik a Fidesz harmincadik tisztújító kongresszusa, a Hungexpo G pavilonjában – értesült a Mandiner. A nagyszabású rendezvényen 1400 küldött vesz részt, és több mint ezer meghívott vendég várható, ami a két évvel ezelőtti létszámot is meghaladja. 

A pártelnöki posztra várhatóan ezúttal is Orbán Viktor lesz az egyetlen jelölt, hiszen a negyedig kétharmados választási győzelem után a kormányfő vezető szerepe és népszerűsége a Fideszben változatlanul töretlen. A Mandiner rámutatott:

a korábbi tisztújítások tapasztalatai alapján, legfeljebb az alelnöki posztokon lehetséges változás,

de egyelőre nincs erre vonatkozó információ. 

Az előző kongresszuson, 2021 novemberében a pártelnök újraválasztása mellett egyetlen helyen módosult az elnökség: miután a hagyományoknak megfelelően miniszter nem töltheti be tartósan az alelnöki tisztséget, Novák Katalin jelenlegi köztársasági elnök, akkor családokért felelős tárca nélküli miniszter helyére Gál Kinga európai parlamenti képviselőt választotta meg a Fidesz kongresszusa. A további három alelnöki pozíciót jelenleg is Kubatov Gábor, Kósa Lajos és Németh Szilárd tölti be.

A november 18-i kongresszust a jövő júniusi európai parlamenti, illetve önkormányzati választási kampányra történő hangolás határozhatja meg. 

Orbán Viktor a szokásoknak megfelelően beszél majd az ország előtt álló feladatokról és kihívásokról, és a június 9-i EP-választás tétjéről, aminek mottója: „Brüsszelben változás kell!"

A miniszterelnök a közelmúltban többször elmondta, hogy az uniós bürokraták az elhibázott háborús szankciókkal, a pénzügyi csőddel és a migrációs válsággal elárulták Európát – emlékeztetett a Mandiner, majd rámutatott:

a helyzetértékelésben a kormányfő kitérhet a V4-es országok együttműködésére is, aminek aktualitást ad a nemrég lezajlott szlovákiai és lengyelországi választás.

A hírportál szerint a korábbi beszédek alapján ismét számítani lehet nagyobb horderejű bejelentésekre is, akár a családtámogatások, akár az adópolitika terén.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a 2021-es kongresszuson a Fidesz elnöke bejelentette, hogy visszaadják a teljes tizenharmadik havi nyugdíjat, a 25 év alattiak szja-mentességét, a kétszázezer forintos minimálbért és a 260 ezer forintos garantált bérminimumot, továbbá a katonáknak és rendőröknek juttatott hathavi fegyverpénzt, a húszszázalékos béremelést az ápolóknak, a szociális és a kulturális ágazatban dolgozóknak, valamint a családosoknak visszatérített jövedelemadót.

Borítókép: Orbán Viktor beszédet mond a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.