Novák Katalin: Háborús helyzetben a nők béketeremtő képessége elengedhetetlen

Háborús helyzetben a nők béketeremtő képessége elengedhetetlen – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Fehérvárcsurgón, a kétnapos Fejér vármegyei látogatása során megtartott pódiumbeszélgetésen.

Forrás: MTI2023. 10. 12. 22:34
NOVÁK Katalin; BOGYAY Katalin

Novák Katalin Fejér vármegyében (Fotó:MTI/Vasvári Tamás)
Novák Katalin Fejér vármegyében (Fotó:MTI/Vasvári Tamás) Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi nem a konfliktust keressük, hanem úgy vagyunk kódolva, hogy a konfliktusokat elsimítsuk, mint amit anyaként a családban is teszünk – fogalmazott az államfő a meghívott nők körében, a Beszélgetések a Sándor-palotában című, Fejér vármegyébe kihelyezett rendezvényen.

Bogyay Katalin nagykövetnek, a Magyar ENSZ Társaság elnökének kérdésére válaszolva Novák Katalin sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy alig vannak nők államfői szinten. Kevesebb mint 20 női államfő van az egész világon, pedig nőnek lenni lehetőség, jobban elfogadják tőlünk (azt), amit egy férfi szégyellne kimondani – mondta.

Arra a kérdésre, hogy női államfőként a többi női vezetőt miként igyekszik összefogni, a köztársasági elnök bejelentette, hogy jövő őszre Budapestre hívta a világ összes női államfőjét, és egyelőre úgy tűnik, mindenki tervezi a részvételét.

Világnézetünk és vallásunk különbözhet, de vannak közös dolgaink, és reményt mutathatunk más nőknek, hogy nincs leküzdhetetlen akadály, nincs áttörhetetlen üvegplafon

– fogalmazott, hozzátéve: ez a lényege a kezdeményezésnek és örül annak, hogy nyitottak rá a meghívottak.

Megemlítette azt is, hogy rendszeressé szeretné tenni ezeket az államfői találkozókat.

Novák Katalin arról is beszélt, motiválja, hogy megmutassa minden nőnek, ne féljenek a családalapítástól, ne féljenek vállalni ezt a nehéz, de megoldható feladatot, mert a gyerekvállalás és a karrier megfér egymás mellett. Kiemelte, hogy a főállású anyaságot ugyanúgy támogatni tudja, mint azt, aki több gyerek mellett a szakmájában akar érvényesülni.

Az államfő arra a felvetésre válaszolva, hogy kevés a női parlamenti képviselő, hangsúlyozta, hogy a közélet nem olyan vonzó a nőknek, mert sokszor tiszteletlenül szólnak egymáshoz a felek, nem tartják tiszteletben a magánéletet. Úgy véli, jó példával kell elöl járni, tettekkel lehet leginkább példát mutatni.

– Talán ha ebben lehet változtatni, akkor az egy eszköz lehet ahhoz, hogy több nő legyen a közéletben – fogalmazott a köztársasági elnök.

Borítókép: Novák Katalin Fejér vármegyében (Fotó:MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.