Óriási botrány az egyik bíróságon: példátlan bűnügyben nyomoz az ügyészség

Nyomozást indított az ügyészség egy megdöbbentő bírósági botrány ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. A Debreceni Törvényszék egyik – azóta lemondott – bírájáról ugyanis egy kompromittáló hangfelvétel került elő, amin elhangzott, a bíró előre elmondta, milyen ítéletet ad a vádlottaknak.

2023. 10. 24. 19:00
null
Debrecen, 2023. június 16. A Debreceni Törvényszék épülete 2023. június 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár napja adta hírül a sajtó, hogy lemondott a Debreceni Törvényszék egyik bírája, miután egy többvádlottas költségvetési csalási ügy kapcsán előkerült  egy olyan hangfelvétel, amin az volt hallható, ahogyan Kálmánczi Antal bíró egy bizalmas beszélgetésben előre elárulta, milyen ítéletre számíthatnak a vádlottak.

A történet előzményeiről a 24.hu közölt néhány napja részleteket. A portál azt írta, hogy a Kálmánczi által elnökölt háromtagú bírói tanács egy olyan nagyszabású büntetőügyet tárgyalt, amelyben bűnszervezetben elkövetett cselekményekkel vádolták meg több vagyonvédelmi cég tulajdonosát és vezetőjét. 

„Próbálok huncutkodni”

A tizenkét perces, titokban rögzített beszélgetés a bíró és a büntetőügy egyik szereplőjének ügyvédje között zajlott. A 24.hu birtokába került leirat alapján többek között ezekről beszélt Kálmánczi: 

– Én nektek 3 év 6 hónapnál nem akarok többet adni, 4 év volt a koncepció, de én ebben lejjebb tudok menni – mondom – egy fél évvel. Nem ígérem, hogy a tábla egy picit nem fog rajta súlyosbítani. De az sanszos, hogyha Sz.-nek ugye 5 év 2 hónapot fogok adni, ezt már megbeszéltem az ügyvéddel, akkor Sz. terhére már jogerős is a felfüggesztett.

– Direkt nem akarom elkülöníteni a vádlottakra, hogy lehessen hivatkozni a belső arányosságra. Tehát próbálok huncutkodni. […]

– Ne vegyétek tudomásul, mindenképp fellebbezzétek meg enyhítésre, hátha a tábla még lejjebb viszi a belső arányosság miatt, jó? Erre figyeljetek oda mindenképp!

A bírósági eljárás az október 11-i tárgyaláson akadt meg, majd október végére napolták a folytatást. Erre azonban már nem kerülhet sor, mert október 13-án a bíró  benyújtotta lemondását.

Hivatali visszaélés gyanújával nyomoznak

A botránnyal összefüggésben a Magyar Nemzet megkereste a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF), tőlük azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az alárendeltségükbe tartozó Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozást folytat hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt. Az eljárás érdekeire figyelemmel az ügyben bővebb tájékoztatást nem kaptunk.

Borítókép: A Debreceni Törvényszék épülete (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.