A Katona József Színházban külön árengedményt kapnak a DK-tagok

Az előadások árának akár közel egyharmadát engedik el a fővárosi fenntartású, közpénzből működő Katona József Színházban a DK-tagok számára. Néhány éve Gyurcsány Ferenc hírlevelében népszerűsítették a teátrum kormányellenes tüntetését és a DK-elnök személyesen is kiállt Máté Gábor igazgató újrázása mellett.

2023. 11. 26. 11:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős kedvezménnyel kapnak jegyet a Demokratikus Koalíció tagjai a fővárosi fenntartású Katona József Színházban a novemberi előadások jegyáraiból – derül ki a lapunk birtokába került belső levélből. 

„Köszönjük, hogy a DK közösségének tagja vagy, amit egy különleges lehetőséggel szeretnénk meghálálni! November végéig kedvezményesen – akár 30 százalékkal olcsóbban – vásárolhatsz jegyet Budapest egyik legjobb színházába, a Katona József Színházba!”

 – olvasható a Gyurcsány-párt tagjainak szánt kommünikében. A teátrum honlapján található egy olyan rubrika, ahol az „intézmény” – ebben az esetben a DK – megnevezésével érvényesíthető az árengedmény.

Számos kérdést felvet, hogy egy közpénzből működő közintézményben miként képzelhető el párttagsági alapon bármiféle kedvezmény. E-mailben kerestük a Katona József Színház sajtóosztályát az üggyel kapcsolatban, ám eddig nem érkezett válasz. Így jelenleg azt sem tudni, hogy a színház vezetése ajánlotta-e fel a DK-tagoknak a kedvezményeket, valamint hogy azok költségét ki állja. 

Mindenesetre érdemes felidézni, hogy az elmúlt években a Katona József Színház politikailag motivált megmozdulásokban is szorosan együttműködött a Gyurcsány-párttal.

Így például Gyurcsány Ferenc hírlevelében népszerűsítették a színház által szervezett 2019. decemberi kormányellenes tüntetést, amelyen az intézménnyel kapcsolatba hozható művészek is szónokoltak, például Pintér Béla rendező és Mácsai Pál színész. A demonstrációt beharangozó kampányvideóban szintén szerepelt a baloldali megmozdulásokon rendszeresen felbukkanó, gyakorlatilag kormányellenes aktivistává avanzsált Nagy Ervin színész is.

Ugyancsak 2019 végén Gy. Németh Erzsébet korábbi DK-s főpolgármester-helyettes egy Gyurcsány Ferenccel közösen tartott sajtótájékoztatón egy újabb ciklust előlegezett meg a színház vezetőjének: „a Katona József Színház igazgatója marad, és pont”. 

Azóta is Máté Gábor áll a színház élén, s kérdés, hogy a Gyurcsányékkal fenntartott kapcsolatának van-e bármi köze a DK-tagoknak biztosított, új keletű kedvezményhez.

Az is figyelemre méltó, hogy Karácsony Gergely idén nyáron közel 300 millió forint prémium kifizetését hagyta jóvá a fővárosi cégek vezetőinek, s Máténak is szép summát – 6,3 millió forintot – irányzott elő.

Helyesbítés:

Cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy megkeresésünkre nem reagált a színház. A valóság ezzel szemben az, hogy a teátrum fenti írásunk megjelenése előtt elküldte válaszait, de ez elkerülte a cikk szerzőjének figyelmét. A Katona József Színház üggyel kapcsolatos álláspontját ugyanakkor utóbb ebben az írásunkban bemutattuk, válaszukat itt szó szerint is közöltük. A történtekért elnézést kérünk.

 

Borítókép: Katonás baseballsapka (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.