Elemér 2024. február 28.
logo

A magyar határ közeléből is kerülhettek fegyverek a Hamászhoz

Munkatársunktól
2023.11.30. 04:45
A magyar határ közeléből is kerülhettek fegyverek a Hamászhoz

Bebizonyosodott, ami eddig csak sejtés volt: Ukrajnából származó fegyverekkel is lövik és ölik a terroristák a zsidókat Gázában és Izraelben. A volt szovjet eszközök kapcsán Kárpátalja és a magyargyűlőlő Baloga klán is képbe került.

Orosz és izraeli közösségi oldalakon számoltak be róla, hogy Ashkelon város közelében, nem messze Gázától izraeli katonák állítottak meg egy első ránézésre hétköznapinak tűnő kisteherautót. Hamász-terroristák ültek benne, akiket azonnal elfogtak, a rakteret átvizsgálva pedig nem kis megdöbbenésükre az izraeli katonák nemcsak kézifegyvereket, hanem páncéltörő fegyvereket találtak, amelyek akár tankok ellen is bevethetők. 

A Hamász által kilőtt tank. Fotó: Europress/AFP/Said Khatib

Szovjet gyártmányúak voltak, alaposabban átvizsgálva azokat pedig még az is kiderült, hogy azonosító jelük alapján eredetileg egy ukrán katonai egységhez tartoztak. Ami pedig minket még közelebbről érint, ez a bizonyos katonai egység, ami kiárulta felszereléseit, Kárpátalján, a magyar határtól nem messze, Mukacevón, azaz Munkácson állomásozik. 

Az ukrán kormány az elmúlt hetekben többször és több fórumon is tagadta és cáfolta, hogy a Kijevnek küldött nyugati fegyverekből a Közel-Keletre is került volna, arról azonban hallgatnak, hogy az elmúlt három évtizedben több hadseregnyi szovjet eredetű nehéz- és könnyűfegyverzetet adott el az ország. 

 

A nagy kiárusítók

Ebben a kiárusításban vett részt Viktor Baloga is, akinek tudta és beleegyezése nélkül Kárpátalján nem történhet semmi. 

A Baloga klán feje ma országgyűlési képviselő, de korábban Viktor Juscsenkó ukrán elnök elnöki hivatalát vezette, amikor egymilliárd (!) dolláros fegyverüzletet hoztak tető alá. Ukrán rakéták sokaságát adták el Oroszországnak, amik most az ukránok fejére hullanak vissza.

Ehhez képest persze kis tétel egy munkácsi garnizon fegyvereinek kiárusítása, de ennyire fény derült már most, és ki tudja, hány kárpátaljai katonai egység készleteit adták el még kéz alatt.

A magyargyűlölő Viktor Baloga Kárpátalja legbefolyásosabb, leggazdagabb embere. Fotó: AFP/Sergei Supinsky

Itt kerül a képbe a  világ talán leghíresebb fegyverkereskedője, vagy inkább a halál kalmárja, Viktor Bout, akiről A háború ura címmel filmet is forgattak Nicolas Cage főszereplésével. Bout kereskedett Kadhafi Líbiájával, megfordult többször Afganisztánban, utólag hiába tagadta, hogy kapcsolatba lépett az al-Kaidával és a tálibokkal. Egy ideig nem érték utol a titkosszolgálatok sem. 2007-ben Thaiföldre csalták, egy bangkoki luxushotelben lecsaptak rá, majd kiadták az Egyesült Államoknak. Ott 25 év börtönbüntetésre ítélték, mert „fegyvereket adott el az USA által jegyzékbe vett külföldi terroristacsoportoknak.” Tavaly kicserélték egy drogügyben elítélt amerikai kosárlabdázóval, azóta szabadlábon él valahol a Szovjetunió utódállamaiban.

Ezt a fél világ tudja róla. Azt már nem annyira, hogy ukrán származású. És, ahogy mondani szokták, összenő, ami összetartozik. 

Munkácson nem titok, hogy Viktor Baloga és Viktor Bout, akik nagyban utaznak fegyverben, régóta tartják a kapcsolatot, sőt előszeretettel üzletel is egymással. 

Azt persze ma még nem tudni, hogy a Hamásznak, a palesztin terrorszervezetnek Viktor Bout bevonásával juttatták el a páncéltörő fegyvereket, vagy ezt a logisztikai feladatot megoldotta már maga a Baloga klán.

 

Még mindig szabadlábon

A klán ifjabb tagja, a turuldöntő Andrij Baloga munkácsi polgármester

Októberben az egész magyar sajtót körbejárta a hír, hogy az ukrán hatóságok házkutatást tartottak otthonában, és még az ellenzéki hírportálok is azt feltételezték, hogy letartóztatták. Forrásaink szerint ez nem felel meg a valóságnak, a turulromboló polgármester a korrupciógyanú dacára még mindig hivatalban van.

Lapunk számolt be róla először, hogy a magyar alapítású, több mint százéves sportegyesületet eladta, mármint az ingatlanát, nem is akárhol, a város közepén, a Latorca partján. A jelek szerint a gyanús üzletből nem csak lapunk vonta le azt a következtetést, hogy korrupt és törvénysértő, mert nem sokkal később már házkutatást tartott az Ukrán Korrupcióellenes Hivatal és Ukrajna Biztonsági Szolgálata Andrij Balogánál.

Ha nem is tartóztatták még le Andrij Balogát, már kitiltották őt és családját Magyarországról és az Európai Unióból a korábbi kétes ügyletek miatt.

 

Van, aki tovább ül

Viszont a debreceni Sarkadi József még mindig börtönben van. A Magyar Nemzet már írt az ukrán–magyar cigarettacsempészetről. Legutóbb Pavel Baloga üzlettársa és barátja a debreceni repülőtéren bukott meg 23 millió szál cigarettával. Társai leléptek, őt elfogták. Mint megtudtuk, a gyanúsított letartóztatását a Debreceni Járásbíróság nyomozási bírója sokadik alkalommal, immár 2023. december 18. napjáig meghosszabbította.

Borítókép: Ukrajna óriási mennyiségű szovjet eredetű fegyvert örökölt, mai is azzal van sok frontra induló egység felszerelve (Fotó: Szerhij Dolzsenko)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.