A Momentum bizonyítványát magyarázza Gelencsér

Donáth Anna visszhangja lett a párt elnöke, aki szerint ők 2017 óta ugyanazt mondják.

2023. 11. 14. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Momentum a 2017-es megalakulása óta ugyanazt mondja: ennek az országnak egy új politikai generációra van szüksége, ami egy új politikai kultúrát teremt – állítja Gelencsér Ferenc, a párt országgyűlési képviselője abban a bejegyzésben, amelynek Igaz beszéd. Igaz ország címet adta. A Momentum vezetője azzal magyarázza pártja ellenzéki összefogásban való részvételét, valamint Donáth Anna legutóbbi, a Demokratikus Koalíciónak címzett üzenetét, miszerint Gyurcsány Ferencékkel és az általuk képviselt hazugság kultúrájával nem lehet kormányt váltani, hogy 

a Momentum 2018 után meghallotta a választók szavát, egy időre háttérbe tolta eredeti céljait, hogy együtt tudjon működni olyanokkal is, akikkel nem egyezett az értékrendje. Annak dacára, hogy 2017 óta ugyanazt mondják.

Gelencsér úgy fogalmazott, 2022 súlyos veresége bebizonyította, hogy ez az út önmagában nem elégséges. – És azt is, hogy helyesen gondoltuk 2017-ben: előbb a magunk oldalán kell politikai kultúrát és politikai generációt váltanunk ahhoz, hogy az ellenzék hitelessé váljon a kormányváltásra – olvasható Gelencsér bejegyzésében. 

Állítása szerint 

a Momentum nem szétverni, hanem megmenteni akarja az összefogást a pártok önzésétől. 

– Ez a mi küldetésünk. Az összefogásnak azonban a technikalitáson túl őszinte alapokon kell állnia, mert csak így van értelme. Máskülönben csak újabb vereségeket eredményezhet. Tartozunk annyival az ellenzékben csalódott választóknak, hogy

 vállaljuk a felelősséget a 2022-es kudarcért, és mindent megteszünk azért, hogy az ne történhessen meg újra 

– fogalmaz a párt politikusa, aki felidézte, a Momentum legutóbbi küldöttgyűlésén Donáth Anna elmondta, a kormányváltáshoz három feltételre van szükség: a kormánnyal elégedetlen többségre, kormányzóképes ellenzékre és hitelességre.

Ismert, 

a Momentum, amely a legutóbb választás óta gyakorlatilag nem tudta növelni szavazóbázisát, több kudarcos próbálkozást is tett a népszerűségszerzés érdekében. 

Ezek egyike a máig tartó kordonbontás, vagy annak lefestése a karmelitánál, de a pedagógustüntetésekre is a támogatás növelése érdekében ült rá a párt. 

Elemzők szerint Donáth Anna üzengetése a DK-nak ugyancsak egy kétségbeesett próbálkozás a Momentum részéről, hogy erőt mutassanak fel. A párt EP-képviselője többek közt azt írta pár hete, hogy „sajnos nem csupán a kormányoldalon látjuk megvalósulni a hazugság kultúráját. Hasonló politikai kultúrát képvisel a Demokratikus Koalíció is. Ezzel pedig súlyos gátja a kormányváltásnak” .

A Momentum hétvégi rendezvényén ismét nekiment Gyurcsány Ferencnek és pártjának, amikor azt mondta, a Demokratikus Koalíció jelenleg az ellenzéki térfélnek a gúzsba kötésén dolgozik. 

Aktív szerepet vállaltak a Jobbik feldarabolásában, elszívták a MSZP szavazóit, az LMP-t már saját KDNP-jükké tették. Budapesten pedig Karácsony Gergelyt is sarokba szorították.


Borítókép: Donáth Anna és Gelencsér Ferenc (Forrás: Facebook/Gelencsér Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.