Tovább szolgálhatnak az Iszlám Állam elleni műveletekben a magyar katonák

A kormány nevében a honvédelmi miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek az iraki katonai szerepvállalásról szóló módosító javaslatát – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-t.

Forrás: MTI2023. 11. 15. 19:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető előterjesztése alapján legfeljebb húsz – váltási időszakban negyven – katona teljesítene szolgálatot az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletekben. A megbízatás a katonáknak 2025. december 31-ig szól.

Fotó: Honvedelem.hu

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatása szerint a NATO kollektív védelmi feladataiban, a terrorizmus elleni közös fellépéséhez a szövetség megbecsült tagjaként Magyarország továbbra is hozzájárul. A tárcavezető hozzátette: 

a magyar kormány álláspontja továbbra is egyértelmű, az Európát sújtó migrációt meg kell fékezni, és a bajt helyben kell kezelni. A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár, az Iszlám Állam harcosai európai városokba és a magyar déli határhoz is érkeznek,

ezért kiemelt jelentőségű, hogy a migrációt és a terrorizmust megfékezzük, és a Magyar Honvédség – a korábbiak alapján 2023. december 31-ig tartó – iraki szerepvállalását 2025. december 31-ig meghosszabbítsa az Országgyűlés.

A most benyújtott határozat alapján a Magyar Honvédség a terrorszervezet elleni koalíciós hadműveletekben partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatokban is részt vesz.

A Magyar Honvédség katonái 2015. augusztus 25. óta szolgálnak Irak kurd régiójában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi műveletben.

A javaslatról várhatóan még az idén dönthet az Országgyűlés – tudatta a Honvédelmi Minisztérium.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Honvédelem.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.