Csák János: Magyarország a nyugati civilizáció legcsaládbarátabb országa

Magyarországon az idősekre is pont úgy odafigyelnek, mint a fiatalokra.

2023. 11. 17. 13:19
Csák János konferencia
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország a nyugati civilizáció legcsaládbarátabb országa – jelentette ki Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Generációk között – nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért szakmai konferencián. – Az ember társas lény, a legelső társaság az ember életében a család. A sikeres társadalom pedig a családokra épül – mondta a miniszter.

Csák János három fontos szükségletet említett a családok életében: 

kötődés, béke és biztonság, valamint gondoskodás.

– A valahova tartozás, a kötődés először a családban jelentkezik, ezért fontos a gyermekek számára ez a közeg. A kötődés azért fontos, mert aki nem tanult meg kötődni, mert nem volt megfelelő a családi helyzete, nem tud kötődni a hozzá közelállókhoz, az a távolabbi emberekhez sem fog tudni – mondta.

A béke és biztonság a kötődéssel egy szinten lévő igény. Béke és biztonság nélkül nem tudjuk megélni a kötődésünket, nem tudjuk megélni az emberi kapcsolatainkat. Ha nincs béke és biztonság, akkor a társadalom az erre való törekvés közben háttérbe szorítja a kötődéseket – fejtette ki Csák János, majd hozzátette: három dolog szükséges a családok biztonságához. Az, hogy fedél legyen a fejük fölött, hogy pénzügyi biztonságban legyenek és hogy legyen infrastruktúra – óvoda, bölcsőde –, hogy lehessen döntési szabadsága a szülőknek, hogy vissza akarnak-e térni a munkába vagy maradnak otthon a gyermekükkel.

Az embereknek ápolniuk kell a kötődéseket, 

a kormányzatnak pedig az a feladata, hogy ezt támogassa,

 megteremtse a békét és biztonságot, és hagyja, hogy az állampolgárok nyugodtan, saját akaratukból gondoskodjanak egymásról – hangsúlyozta.

– Magyarország hisz a szabad ember szabad döntéseiben

– hangsúlyozta.

Beszédében azt is elmondta, hogy a társas lény fogalma generációkon túlnyúló. – Aki nem becsüli meg őseit, azt az utódai sem fogják becsülni. Ezért Magyarországon az idősekre is pont úgy odafigyelnek, mint a fiatalokra.

 

Borítókép: Csák János a konferencián (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.