Dömötör Csaba az uniónak: Hiszem, ha látom

A bizottság elismerte, hogy Magyarország nagy hangsúlyt helyez a zöldátállásra.

2023. 11. 24. 7:58
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2020. március 24. Dömötör Csaba, Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. március 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsit úgy vagyok vele, hogy hiszem, ha látom. Majd ha megérkeznek az utalások, akkor nyugtázhatjuk, hogy az első ütemen túl vagyunk. Az ígéretekkel kicsit tele a padlás. Már tavaly ősszel is ment az ígérgetés – mondta Facebookon közzétett videójában Dömötör Csaba, a Fidesz parlamenti államtitkára. Mint tegnap beszámoltunk róla, csaknem egymilliárd euróhoz juthat hozzá Magyarország a REPowerEU program előfinanszírozása révén.

A bizottság ugyanis elismerte, hogy Magyarország nagy hangsúlyt helyez a zöldátállásra, és a források nagy részét éghajlat-politikai célú intézkedésekre fordítja. 

A húszszázalékos, azaz csaknem egymilliárd eurós támogatás folyósítását még megelőzi egy tanácsi jóváhagyás, amelyre mostantól, az elfogadástól négy hét áll rendelkezésére. December elején lesz erre lehetőség, amikor az uniós pénzügyminiszterek tanácsa ülésezik majd. Ez azt jelenti, hogy már január–február magasságában megérkezhet a 920 millió eurós előleg, azaz annak is az első részlete, amit 12 hónappal követ majd a fennmaradó összeg. Az egész hátterét az adja, hogy az EU létrehozott egy járvány utáni gazdaságélénkítési alapot. Ennek az elköltéséről szól a helyreállítási terv, amit tavaly decemberben fogadtak el. 

Magyarországnak ebből 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás jár, ám a pénzek kifizetését Brüsszel az úgynevezett „szupermérföldkövek” teljesítéséhez kötötte.

Dömötör Csaba elmondta, most csak a helyreállítási alap zöldfejlesztésekre vonatkozó részéről van szó, ám ennél a nekünk sokkal több pénz jár. Az államtitkár leszögezte, a hazai baloldal azon dolgozik, hogy ezeket a pénzeket ne kapjuk meg.

Borítókép: Dömötör Csaba (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.