Egészségügy: óriási segítséget kapnak a kórházak

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből kiderül, a kormány 90 milliárd forintot rendez a kórházak jelenleg mintegy 110 milliárd forintra becsült lejárt tartozásállományából.

Forrás: Magyar Közlöny2023. 11. 17. 23:04
Blurred,Hospital,Images,,Patient,Bed,In,The,Hospital,,Hospital,Cleaning, kórház, kórházi ágy,
1692970756 Fotó: venusvi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi szolgáltatók a legalább 60 napon túl lejárt adósságuknak megfelelő működési támogatásra jogosultak. A Magyar Közlönyben most megjelent az a rendelet, amely konkretizálja az idei számokat.

A  kormányrendelet szerint amennyiben az állami, egyházi tulajdonban álló, továbbá felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központ fekvőbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató lejárt tartozásállománya 2023. szeptember 30-án meghaladta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által 2023. január–augusztus időszakban kifizetett finanszírozásának három naptári napra jutó összegét, működési támogatásban részesül. A támogatások összegét a finanszírozó a honlapján közzéteszi. Az egészségügyi szolgáltatók

a legalább hatvan napon túl lejárt tartozásállományuknak megfelelő működési támogatására jogosultak,

ezt pedig csökkenteni kell azon kötelezettség összegével, amelynek 60 napon belüli kifizetése érdekében az egészségügyi szolgáltató nem tett meg minden tőle elvárhatót.

A 2023. július 1-jétől és 2024. január 1-jétől a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság hatáskörébe tartozó feladatokra vonatkozó lejárt tartozások,
a  büntetés-végrehajtási szervezetekhez kapcsolódó 44/2011. (III. 23.) Korm. rendelet szerint teljesített megrendelésekből származó lejárt szállítói tartozások,

  • a 2023. szeptember 30-án 60 napon túl lejárt szállítói tartozások,
  • a 2023. szeptember 30-án 60 napon túl lejárt egyéb tartozások,
  • a  2023. szeptember 30-án 31–60 napon belül lejárt szállítói és egyéb tartozások, a  2023. szeptember 30-án 30 napon belül lejárt szállítói és egyéb tartozások és a  2023. december 31-éig lejáró szállítói és egyéb tartozások kiegyenlítésére használható fel 2023. december 31-éig.

 Az idei év nehéz költségvetési helyzete ellenére is kifizeti az állam az egészségügy működését terhelő, mára magasra szökő tartozás jelentős részét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.