Edina 2024. február 26.
logo

Egynapos sebészeti ellátás nyílt Csepelen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.28. 16:04 2023.11.28. 16:53
Egynapos sebészeti ellátás nyílt Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest program fejlesztéseként.

A kormány a főváros és Pest vármegye egészségügyi szakellátásainak infrastrukturális megújítása érdekében 2016-ban döntött az Egészséges Budapest program (EBP) elindításáról. A program keretében eddig több mint 128 milliárd forint jutott a budapesti egészségügyi fejlesztésekre – idézte fel Lengyel László, a Belügyminisztérium egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkára az egynapos sebészet ünnepélyes átadóján. 

A helyettes államtitkár hozzátette: az EBP keretében állapodott meg a kormány és a XXI. kerületi önkormányzat, és ennek értelmében az önkormányzat 191 millió forint önrészének biztosítása mellett a kormány három részletben, összesen 3,5 milliárd forinttal támogatta a kerületi egészségügyi fejlesztéseket, és ez tette lehetővé mások mellett az egynapos sebészeti részleg kialakítását.

Az egynapos sebészeti ellátás kialakításához 2022-ben 559 millió forintból kialakítottak egy műtőt és két kétágyas kórtermet, valamint 246 millió forintból beszerezték az egynapos sebészet elindításához szükséges eszközöket. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) befogadta a szakrendelő egynapos szakellátás keretében nyújtott egészségügyi szolgáltatásait.

Az egynapos ellátás lényege, hogy a beteget a felvételétől számított 24 órán belül az elvégzett beavatkozás után otthonába bocsátják, ezek a beavatkozások jellemzően minimál invazív műtétek, esetleg kisebb beavatkozások 

– közölte Lengyel László.

Hozzátette: az egynapos ellátás jó a betegnek, mert gyorsabb felépülési idővel számolhat és hamarabb visszatérhet a megszokott életéhez, de jó a szolgáltatónak is, mert kevesebb költséggel jár a beavatkozás, kisebb a komplikációk száma és jelentősen csökkennek így a kiadásai. Jelezte: az egynapos sebészet jó az államnak is, a rövidebb felépülési idő miatt ugyanis kevesebb NEAK által támogatott gyógyszerköltség és az aktív korú betegeknek kevesebb táppénzt kell fizetni.

Szólt arról is, hogy az egynapos ellátás elősegítése érdekében idén 412 új eljárás került felvételre az egynapos ellátások közé.

Dobák András, a csepeli Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgató-főorvosa megköszönte Borbély Lénárd polgármesternek, hogy megvalósulhatott a fejlesztés.

Borbély Lénárd, a kerület polgármestere az átadáson arról beszélt, az egynapos sebészeten fül-orr-gégészeti, ortopédiai, kézsebészeti, urológiai, nőgyógyászati (kivéve abortusz), traumatológiai és gasztroenterológiai műtéteket tudnak végezni, amihez a teljes személyzet rendelkezésre áll. Emlékeztetett rá: 

a csepeli kórházat húsz éve zárták be, és akkor kapott a kerület ígéretet arra, hogy a szakrendelőt felújítják és kialakítják az egynapos sebészetet. Erre a mai napig kellett várni

– jegyezte meg.

A polgármester elmondta azt is, évente több száz beavatkozást terveznek végezni az egynapos sebészeten, megkímélve ezzel a csepeli betegeket az utazástól és hosszú várólistáktól. Borbély Lénárd megköszönte a kormánynak, hogy az Egészséges Budapest programban a kerület már 3,5 milliárd forintot kapott a kerületi egészségügy fejlesztésére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.