Ma már csak a romok maradtak a hegyeshalmi határátkelőnél + fotók

Ennyi volt, lebontják az épületeket.

Forrás: Kisalföld2023. 11. 13. 21:27
a hegyeshalmi határátkelő bontás előtt Forrás: Cs. Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykor „félelmetes” hegyeshalmi határátkelő épületeit bontani kezdték, mivel az épületek állapota nagyon leromlott, és autópálya-pihenőt terveznek a helyére – írja a Kisalföld.

Az ingatlan az államé, a nemzeti vagyonkezelő gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A hegyeshalmi önkormányzat még 2012-ben kötött bérleti és üzemeltetési szerződést a területre. A község intézte a különböző bérbeadásokat, aminek fejében üzemeltették a határátkelőhelyet. Rendezték a terepet többek között, gondoskodtak a szemét összeszedéséről és elszállításáról, és gondozták a környezetet.

2015-ben vetődött fel, hogy az autópálya vonalának kiegyenesítése miatt lebontják a főépületet is.

Fotó: Kisalföld/Cs. Kovács Attila

A mostani elképzelések szerint ezen a területen mindkét oldalon autópálya-pihenőt alakítanak ki. A két létesítményt felüljáróval vagy aluljáróval kötik össze. Lesz benzinkút, illetve a kilépő oldalon egy nagyobb méretű kamionos pihenőt terveznek – mondta Szőke László polgármester.

Az átkelő főépületét 1982-ben adták át. Hazánk európai uniós csatlakozásáig működött a vámellenőrzés, a schengeni csatlakozással, 2007-ben a sorompókat is leszerelték.

Fotó: Kisalföld/Cs. Kovács Attila

A bontásra ítélt épületeken, épületekben látszik, hogy hosszú évekig nem használták őket. A galambpiszok bokáig ér, madártetemek hevernek mindenütt. A sok folyosón ugyanis még a galambok is elkeveredtek, és nem találták a kiutat. Emberek is megfordultak a falai között, erre utalnak az üres italos üvegek.

Fotó: Kisalföld/Cs. Kovács Attila

A Kisalföld képgalériát is közzétett az elhagyatott épületekről.

Borítókép: A hegyeshalmi határátkelő épülete (Fotó: Kisalföld/Cs. Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.