Magyarország náci ország – megszólalt Alföldi Róbert, azt várja, hogy mikor szedik már össze őket

– Ez egy olyan ország, ahol 

a melegeket befóliázzák, betiltják, a nácikat meg nem. 

Ezen el kell gondolkozni – nyilatkozta az RTL Klubnak Alföldi Róbert a Nemzeti Múzeum igazgatójának távozásáról. Ismert, L. Simon Lászlót november elején Csák János kulturális és innovációs miniszter mentette fel a pozíciójából azután, hogy a Nemzeti Múzeumban látogatható World Press Photo kiállításon olyan képeket is látogathattak 18 év alattiak, melyek a gyermekvédelmi törvény rendelkezéseibe ütköztek.

Két héttel L. Simon távozása után most megszólalt Alföldi Róbert is, aki rögtön nácizmust kiáltott. 

Ezek a dolgok, maga a törvény is, meg ahogy most így az embereket hergelik, nagyon rossz időket idéznek. Mondhatunk kommunista időket, de mondhatunk nagyon durván náci időket

– mondta Alföldi, akit pont a saját maga által rendezett, a homoszexualitás témáját is feszegető, Őrült nők ketrece című darab négyszázadik előadása után kérdeztek a témában. 

– Némileg provokatívan azt tudom mondani, hogy várom, mikor szednek össze minket, és mit kell majd viselni. 

Merthogy ez így indult. Ez a történelemben mindig, mindenhol így indult, a normalitásra hivatkozva – mondta drámaian Alföldi. Hozzátette: Egyrészt a Laci megszavazta ezt a törvényt. Másrészt nagyon nagy hírünk lett a világban. Sikerült jó PR-t csinálni Magyarországnak. 

 


Borítókép: Alföldi Róbert (Fotó: Bánkúti Sándor)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összes vélemény

Alföldi úr fél, hogy be lesz fóliázva. Utána meg be is gyűjtik. Szálljunk fel a hülyevonatra az Őrült nők ketrecénél, az egy jó kis megálló, a művész úr is nyilván kedveli. Szóval volt ez a film, ez az Őrült nők ketrece. A zseniális Ugo Tognazzival és Michel Serrault-val. Két aranyos, szerethető homoszexuálist játszottak, akiket a film végére mindenki a szívébe zárt. Ugyanis nem mentek be a bölcsibe elmagyarázni a kicsiknek, mi fán is terem az ő szerelmük. És a bőrtangás seggüket sem rázták az utcán. És a meséket sem írták át. Fontos dolog az ilyesmi. Ez az alapja annak, hogy senki ne akarjon fóliázni, és senki ne undorodjon. Ezt a határt sokan átlépték. Ezért van a fólia. Begyűjtés meg nem lesz. Tudom én, hogy marha jó lenne homoszexuális mártírnak lenni, de a mártírsághoz több kell. Ahhoz nem elég a bőrtanga meg a gusztustalanság. Örülök, hogy segíthettem.

Alföldi be lenne fóliázva és tiltva? Fura. Hisz maga büszkélkedik vele, hogy most ünnepelték az általa rendezett Őrült nők ketrece 400. előadását a már többször „beszántott” Átriumban. A színdarab – hol máshol, mint – egy homoszexuális bárban játszódik. Miként Alföldi majd minden darabja, ez is az aberráltság témáját kerengi körül, mint őszi légy a derítőt. Ha ilyen a betiltás, akkor selejtes lehet az a fólia. Amúgy a nácik (a Jobbik) sincsenek befóliázva, betiltva, de – gondolom – Alföldi ezt sem bánja: lévén ők a legfőbb szövetségeseik. Egy brancs. Alföldi álkesergése talán inkább arról szól, hogy valahol új bemutatóra készül. Azt promózza. A „betiltott művész”.

Alföldi Róbert úgy látja, Magyarország fasiszta, az volt, az is marad, és aggódik, hogy őt majd jól elviszik. Rebegett valamit még arról is, hogy itt fóliáznak, és nem paprikára, hanem feltehetően könyvekre gondolt. Na, most azon kívül, hogy Alföldi az egyik legokosabb ember a baloldalon, és az ember beleborzong a gondolatba, hogy milyen lehet ott a legbutább, egy apróságot tegyük világossá. Alföldi sok mindennel próbálkozott modern rendezőként, akadtak nála jelmezes nyalánkságok, magyar gestapósok, szexis másként gondolkodók. Viszont jó volna Alföldit befóliázni egyszer színházilag. Csak öt percre, látványként. Hogy miért? Csak. Taps, függöny. 

Az úgy van, Robi, hogy már a lőtéri kutya sem kíváncsi rád. És ugye ha nincs rivaldafény, ha kevesebb a kamera és a mikrofon, az árokásás is nehezebben megy. Nem úgy, mint a régi szép időkben a haverokkal a Heti Hetesben. 

Bizony, hiteletek zuhan, görbétek kókad… (Az RTL Magyarország nézettségi mutatóival is bajok lehetnek, ha már veled erőlködnek.) Nem, nem a melegeket fóliázzák be, csupán a kéretlen és mocskos propagandájukat. Nem ugyanaz. Nem, dehogy jelölik meg a melegeket! Maguk kérkednek azok a másságukkal. Ne aggódj, senki nem jön érted, már csak azért sem, mert senki nem kíváncsi rád. De hisz éppen ettől szenvedsz! Mondod is: „Várom, hogy mikor szednek össze…”

Alföldi már megint retteg. Vár valamire. Egyenesen sóvárog azért, hogy jöjjön végre valaki, és szedje össze, vigye már el, kínozza meg, mert így közel negyedszázados rettegése kezd üres ripacskodássá válni. Ez pedig hogy néz ki egy ilyen tehetséges színész-rendező pedigréjén. Alföldi kicsit szomorú is, hiszen jól tudja, hiába vár. Mint ahogy nem érdekelte a kutyát sem rettegése az elmúlt huszonöt évben, és nem szedték össze, nem vitték el, nem kínozták, úgy most sem fogja ezt tenni vele senki. Sebaj Robi, a teljesítési igazoláson nem kell majd feltüntetni, igazat rettegtél-e vagy rémhíreket terjesztettél, a fizetséged meglesz. De vigyázz, mert elszámolnod neked is a Jóisten előtt kell majd!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.