Mindenkit érintő kérdésekről tárgyal a parlament

A rendkívüli ülést a kormánypártok képviselői kezdeményezték.

Forrás: MTI2023. 11. 30. 7:00
ZSIGMOND Barna Pál
Budapest, 2023. november 27. Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. november 27-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli ülést tart a kormánypárti képviselők kezdeményezésére csütörtökön az Országgyűlés, amely egyebek mellett egyes választási törvények módosítását is megtárgyalja. A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 12 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Vita lesz az Állami Számvevőszék 2022-es szakmai tevékenységéről, az intézmény működéséről és gazdálkodásáról szóló beszámolóról és az annak elfogadását javasló országgyűlési határozati javaslatról.

Tárgyalja az Országgyűlés a Mi Hazánk képviselői által benyújtott két, a választásokkal kapcsolatos előterjesztést is.

Az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében egyes választási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat alapján már a jövő évi önkormányzati választáson visszatérnének Budapesten a 2014 előtti szabályozáshoz, és nem a kerületi polgármesterek kerülnének be a Fővárosi Közgyűlésbe, hanem 32, listán választott képviselő.

Az országgyűlési választási rendszer arányosabbá tételéről szóló határozati javaslattal az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy 2024. január 31-ig nyújtson be törvényjavaslatot, amelyben biztosítja, hogy a parlamenti választásokon a jelölőszervezetek listán elért eredményük arányában kapjanak mandátumot úgy, hogy az elnyert helyeik számát csökkentik az egyéni jelöltek mandátumainak számával.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.