Navracsics Tibor: Minden vitás kérdésben az időhúzásra játszik az Európai Bizottság

A helyreállítási alap hiteléből hamarosan érkezik 380 milliárd forintnyi euró, és az év végéig újabb döntést hozhat forrásokról az Európai Bizottság – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Erasmus-tárgyalások állásáról és a januárban felálló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium működéséről is beszámolt.

2023. 11. 28. 19:01
NAVRACSICS Tibor (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)
Átadták a Komárom-Esztergom vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felújított térségi irodáját NAVRACSICS Tibor (Fotó:MTI/Bodnár Boglárka) Fotó: Bodnár Boglárka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 380 milliárd forintnyi előleget kaphat Magyarország a helyreállítási alap hitelrészéből – jelentette be Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában. Összesen 1500 milliárd forintnyi beruházásra nyújtott be hitelkérelmet a magyar kormány annak ismeretében, hogy az ebből a forrásból megvalósított projekteknek 2026-ig el kell készülniük – emelte ki a területfejlesztési miniszter.

A nemzeti tervet augusztus végéig kellett beadni, és ezt ajánlja most elfogadásra az Európai Bizottság a tanácsnak, pozitív döntés esetén folyósíthatják az előleget. A pénz elsősorban energetikai projektekre: energiatakarékosságra, lakossági megújulóenergia-pályázatokra, hálózatfejlesztésre, az Energiaügyi Minisztérium által készített nemzeti terv alapján használható fel – közölte a miniszter.

Még beavatkozhat az ügyben a tanács, mert az Európai Parlament erre a testületre is nyomást akar gyakorolni, ahogy ez már elmondása szerint történt az Európai Bizottság esetében is.

Az ennél jóval jelentősebb uniós pénzcsomagok tekintetében már nincs ilyen közel a kifizetés időpontja. Függőben van a helyreállítási alap vissza nem térítendő részének a 2300 milliárd forintja, illetve a hétéves keretköltségvetés tízezer milliárdos kohéziós forrásainak egy része – három operatív program támogatásaink 55 százalékát függesztette fel az unió –, és a megállapodás már jó ideje az igazságszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelező kifogások miatt csúszik.

Navracsics Tibor szerint valójában már nem normaszövegekről vitatkoznak, hanem technikai részletkérdésekről, ezért úgy érzi, az Európai Bizottság az újabb kérésekkel csak próbálja a határidőket tolni maga előtt, kipuhatolni, hogy a politikai környezet lehetővé teszi-e a Magyarországgal szembeni korlátozások feloldását. 

A miniszter azt mondta, nem tudja, valójában mit gondolnak a tárgyalópartnerei, de szerinte a bizottság attól tart, ha elfogynak a vitapontok és megállapodik Magyarországgal, akkor az Európai Parlament oldaláról súlyos retorziók érik, amelyek például a biztosok személyes politikai karrierjét befolyásolják, vagy akár bizalmatlansági indítványt is benyújthat a bizottság ellen az EP.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.