Változhat a szülők szabadságolása 2024-ben

Három KDNP-s politikus törvényjavaslatot nyújtott be a parlament elé.

2023. 11. 22. 12:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, Nacsa Lőrinc, Simicskó István és Hollik István a munka és a család közötti összhang megteremtése érdekében törvényjavaslatot nyújtott be a parlament elé a gyermekesek szabadságolásáról. A törvényjavaslat címe: A gyermek után járó pótszabadság biztosításának feltételeivel összefüggésben a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény módosításáról.

Az előterjesztés a következő lényegi paragrafusból állna: „A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvénynek a 122. § (4a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: »(4a) A munkáltató a 118. § (1)–(2) szerinti pótszabadságot és a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki, amelyre vonatkozó igényét a munkavállalónak legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.«” A törvénynek a szabadság kiadásáról szóló, módosítani kívánt része eddig úgy szólt, hogy „a munkáltató a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki”.

Az idézett rész nem változna, így egy gyermek után továbbra is kettő, két gyermek után négy, több gyermek után hét nap pótszabadság jár majd. A pótszabadság fogyatékos gyermekenként továbbra is két nappal nőne.

A KDNP képviselői január 1-jétől léptetnék hatályba a módosítást. A változtatás célja a munka és a családi élet közötti összhang növelése a gyermekes munkavállalók esetében.

A javaslat indoklása szerint a gyermekek után járó pótszabadságot a munkáltató a munkavállaló által megjelölt időpontban köteles kiadni, de továbbra is érvényes a szabály, amely szerint a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, a működését közvetlenül, súlyosan érintő ok esetén a pótszabadság kiadását legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja, a megkezdett pótszabadságot megszakíthatja.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.