A pénzhordó ember nem tud elszámolni a pénzzel

Több ügy miatt is vizsgálódik az adóhivatal Karácsony Gergely pénzhordó embere körül. Egyrészt Perjés Gábor fizette be több részletben a Karácsony-féle 99 Mozgalom számlájára azt a több mint félmilliárd forintot, amelynek eredete a mai napig nem ismert. Emellett Perjés, habár kellett volna, a saját pénzügyeit sem tisztázta kellően. A NAV egy eljárásban igyekszik tisztázni a történteket.

2023. 12. 01. 8:17
null
Forrás: Perjés Gábor (Fotó: Fazekas Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatt kezdett vizsgálódni a hatóság Perjés Gábor körül, a főpolgármester pénzhordó embere az eltitkolt jövedelmei miatt is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célkeresztjébe került. Nemrégiben derült ki, hogy Perjés több jelentős tételt is kihagyott a vagyonnyilatkozatából.
 

Elhallgatott milliók

Mint korábban megírtuk, Perjés Gábor a 2019 novemberében leadott vagyonnyilatkozatában a önkormányzati képviselői tiszteletdíján felül csak azt tüntette fel, hogy az Országgyűlés Hivatalában a Párbeszéd rendezvényszervezőjeként havi bruttó 235 ezer forintot keresett, ám egyéb jövedelméről nem számolt be. Pedig lett volna miről, ugyanis 2016 és 2019 között a Trafó Kortárs Művészetek Háza felügyelőbizottsági tagjaként, afféle politikai delegáltként havi bruttó nyolcvanezer, tehát évente közel egymillió forintot keresett. Ez a tétel mégsem szerepelt első önkormányzati vagyonnyilatkozatában. A dokumentumot 2019. november 11-én adta le, ám a Trafóban még 2019. november 30-ig a felügyelőbizottság tagja maradt, vagyis számot kellett volna adnia e bevételeiről.

Karácsony pénzhordó embere ezután a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöki tisztségét kapta meg 2019 végén, a cég az ezt követő évben megszűnt. Az ezzel összefüggő jövedelem és a pozíció szerepel a Perjés által leadott dokumentumban, azonban a cég megnevezése különös módon nem.


Újabb titkokban tartott extra jövedelem

Perjés Gábor ezután sem maradt extra kifizetések nélkül, ugyanis 2020 végétől a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagságát kapta meg. Ennek azonban nyoma sincs az azóta leadott vagyonnyilatkozataiban (2021, 2022, 2023), ami pedig megint csak problémás, hiszen ebben az esetben is fizetett tisztségről van szó. A II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. 2021-es beszámolója szerint havi 65 ezer forintot kapott Perjés Gábor, amely 2023-tól 85 ezer forintra emelkedett. Ez évente 780 ezer forintot jelentett 2021-ben és 2022-ben, idén pedig már több mint egymilliót.

Perjés utóbb módosította vagyonnyilatkozatait, de korábbi hézagos közlései miatt a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István feljelentést tett,. Ezt a NAV a 99 Mozgalom ügyében indult nyomozáshoz csatolta.

Emlékezetes: a „mikroadomány” botrány júniusban robbant ki, amikor egy nemzetbiztonsági jelentés rögzítette, hogy Karácsony mozgalmának számlájára 506 millió forint érkezett, döntően euróban és angol fontban. Ezeket a homályos eredetű összegeket a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor fizette be készpénzben, összesen 19 alkalommal. A 99 Mozgalmat azért hívták életre, hogy a szervezet hozzásegítse Karácsonyt a baloldali előválasztás megnyeréséhez, ám a befizetések időpontjai alapján a félmilliárd forint egészét nem költhették a főpolgármester kampányára. Vagyis a gyűjtés céljáról a mikroadományozókat is megtéveszthették. Már ha voltak egyáltalán ilyenek, hiszen nemrégiben lényegében megdőlt Karácsonyék mikroadományokról szóló magyarázata.


Szó sem lehetett mikroadományokról

Szeptemberben ugyanis az OTP, a 99 Mozgalom számlavezető bankja megállapította, hogy Perjés döntő többségben nagyobb címletű – ötven- és százeurós – bankjegyeket fizetett be, amelyek nem egy esetben újak, gyűrődésmentes voltak, összetapadtak, sorszámuk követte egymást, s leginkább csomagokban érkezhettek. Ráadásul ezek a bank szerint bele sem férhettek a gyűjtőládikákba. Az OTP végül feljelentést tett. A NAV költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt nyomoz.

November elején vett újabb fordulatot az ügy, amikor a Karácsony Gergely jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában tartott házkutatás során különböző iratokat foglaltak le az adónyomozók. Kiderült, hogy az adománygyűjtő ládák tíz jegyzőkönyvén az MSZP két munkatársának neve szerepelt, ám a szocialista párt csak egy jegyzőkönyv aláírását ismerte el, vagyis a tíz okiratból kilencet meghamisíthattak. Ezt követően házkutatást tartottak Perjés Gábor törökbálinti villájában is, ahova Karácsony mozgalmát jegyezték be.

 

Borítókép: Perjés Gábor (Fotó: Fazekas Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.