időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo
Bűncselekménygyanús mikroadományok: Perjés Gábor nem cáfolta a nála történt házkutatást

Elcsíptük Karácsony pénzhordó emberét! + videó

Munkatársunktól
2023.11.21. 16:10 2023.11.21. 16:28
Elcsíptük Karácsony pénzhordó emberét! + videó

Nem cáfolta, hogy házkutatást tartottak otthonában, ugyanakkor lapunk kérdéseire már nem volt hajlandó válaszolni Karácsony Gergely pénzhordó embere, Perjés Gábor, akihez információink szerint a 99 Mozgalom bűnügyével összefüggésben szállt ki az adóhatóság. Az ellenzéki „mikroadományok” befizetőjeként ismertté vált párbeszédes politikus hónapok óta hallgat arról, hogy kiktől érkezett az a félmilliárdnyi készpénz, amit befizetett a mozgalom számlájára.

Heiter Dávidnak, a Magyar Nemzet riporterének ma sikerült az otthonánál megszólaltatnia Perjés Gábort, akinél információink szerint házkutatást tartott a 99 Mozgalom zavaros finanszírozása ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Perjéstől kollégánk többek között azt szerette volna megtudni, hogy milyen iratokat és dokumentumokat foglaltak le a nyomozók, de a Párbeszéd politikusa egyetlen kérdésre sem válaszolt. 

A főpolgármester pénzhordó embere ugyanakkor nem cáfolta a házkutatás tényét és ügyvédjéhez irányította munkatársunkat.

Az, hogy Perjésnél megjelent az adóhatóság, azért sem meglepő, mert lakcímére jegyezték be a 99 Mozgalmat, illetve ő volt az, aki félmilliárdnyi „mikroadományt” készpénzben befizetett az egyesület számlájára. Kerestük az adóhatóságot és a nyomozást felügyelő ügyészséget is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.


A baloldal ügyvédjéhez is kiszállt a hatóság

Ahogy arról kedd délelőtt beszámoltunk, lapunk információi szerint Perjés törökbálinti otthonához kiszállt az adóhatóság. A nyomozók a 99 Mozgalom bűnügyével összefüggésben kerestek bizonyítékokat. 

Megjegyzendő, hogy november 9-én ugyanebben az ügyben Karácsony Gergely jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában is házkutatást tartott a NAV,

ahol okirat-hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le egy ügyész jelenlétében. 

A botrány legújabb fejleményei óta folyamatosan keressük az érintetteket, akik teljes hallgatásba burkolóztak. A mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor, Karácsony Gergelyhez és Tordai Csabához, a főpolgármester jogi tanácsadójához hasonlóan, nem válaszolt korábbi megkeresésünkre sem.


Perjés korábban elismerte, hogy külföldről jött a pénz, de azt nem árulja el, kiktől

A párbeszédes politikustól akkor egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, hogy milyen kapcsolatban volt Tordai Csabával, illetve, hogy a főpolgármester jogi főtanácsadónak miféle szerepe volt a mikroadomány-gyűjtési folyamatban. Karácsonyék pénzhordó embere korábban valamivel közlékenyebb volt, hiszen 

a Magyar Nemzetnek két hónapja arról beszélt, hogy fontban és euróban is érkezett hozzá pénz.

Sőt, azt sem tartotta kizártnak, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalmon (MMM) keresztül is érkezett adomány a 99 Mozgalomhoz, de sem adományozókat nem volt hajlandó megnevezni, sem azt, hogy kitől vette át a készpénzt, amit később befizetett a bankba.


Félmilliárdos „mikroadomány”

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára. 

Ami szintén nagyon fontos, hogy a dátumból az is kiderül, hogy a jórészt euróban és fontban történt befizetések bőven az előválasztási és az országgyűlési kampány után is folytatódtak, 

így kérdés, hogy valójában kiktől érkeztek és kikhez kerültek a beérkezett százmilliók.
 

Több bűncselekmény miatt is vizsgálódnak

Az ügyben – amelyben Tényi István és a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett – költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. 

A pénzintézet vizsgálata lényegében megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. 

Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.