Árvízi védekezés helyett szabálytalan faültetésbe kezdett a főváros a Római-parton

Ismét keresztbe tett a helyieknek a főváros.

2023. 12. 27. 12:39
IMG_5690
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas botrány robbant ki a Római-parton frissen telepített, az árvízi védekezést akadályozó fák ügyében, ugyanis egy helyi ingatlantulajdonos, miközben a főváros helyett védte a római-parti ingatlanokat, kivágta a néhány héttel korábban ültetett facsemetéket. 

Az ügyben azonnal Facebook-posztok áradata született. Ezek között volt Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítészének megnyilvánulása is, aki azt állította, hogy 250 ezer forintos kár keletkezett a csemeték kivágásával, azt azonban nem vette figyelembe, hogy a balliberális városvezetés jelenleg az árvízzel szembeni tétlenségével a teljes Római-partot veszélyezteti, ahol nagyságrendileg 500 milliárdos ingatlanvagyon található.

Az ügyel kapcsolatban az Egyesület a Római-partért szervezet elnöke elmondta, a fáknak már az ültetése sem volt szabályos, ugyanis a közművektől kijelölt védőtávolságon belül telepítették őket. 

A sétány vonalában műanyag szerkezetű mobil védművet építettek, azonban a sétány túloldalán a fővárosi önkormányzat faültetést hajtott végre, amelynek keretében hat csemetét ültettek el a helyszínen. Az egyik, a védekezésben részt vevő ingatlan tulajdonosa pedig hat frissen ültetett fácskát eltávolított, ugyanis félő volt, hogy ha valóban megérkezik az árhullám, akkor ezeken a növendékfa-kezdeményeken az uszadékfák fönnakadhatnak és kárt tesznek a védműben, vagy pedig gátolni fogják a védekezést.

– jelentette ki lapunknak, Búzás Antal Győző, aki az üggyel kapcsolatban elmondta, teljesen jogosnak tartja a fák eltávolítását, ugyanis a facsemeték nemcsak az árhullám elleni védekezést, hanem annak lezajlását is akadályozzák, ugyanis számos uszadék akadhat fenn rajtuk, amely megrongálhatja a most, a helyiek által, a főváros segítsége nélkül épített védműveket. 

A szervezet elnöke emellett kiemelte, hogy a főváros főtájépítésze hamisan fogalmazott, amikor azt állította, hogy a Római-part egy hullámtér, vagyis a területen élőknek jogukban áll a közterületeken védekezni.  

Az egyesület nemrég egy közleményt is kiadott, amelyben arra szólították fel a III. kerület polgármesterét, illetve Karácsony Gergelyt, hogy soron kívül intézkedjen a római-parti sétány lezárásáról, az ide kilátogató bámészkodók területre való belépésének megszüntetéséről.

Meglátásunk szerint a természeti katasztrófa által sújtott területen életveszélyes állapotok alakulhatnak ki a kidőlő fák, a rossz és elhanyagolt állapotban lévő közterületek miatt. A Duna erős sodrása is veszélyezteti a partélen szelfiző, bicikliző, kutyát sétáltató embereket. Felszólítjuk a főpolgármestert, hogy a Duna-parton frissen kihelyezett  cserjéket, bokrokat azonnal ültessék át közparkokba, mivel akadályozzák az árhullám levonulását.

– írták a közleményben, majd pedig felszólították a főváros tájépítészét, hogy ne hergelje a közvéleményt a Római-parttal kapcsolatos hamis információk közzétételével.

Borítókép: A Duna által elárasztott Római-part (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.