Az éjszakai gyorsulási versenyek miatt Kecskemét is szenved, nem csak a főváros

Noha Kecskemét is gyorsulási versenyektől szenved, Király József, a városüzemeltetési bizottság szocialista elnöke a szigorítás ellen foglalt állást. Érvelésének pikantériája, hogy – bár a közvélemény akkor még nem volt ennek tudatában, de – Király fia ellen eljárás folyt ittas vezetés és gyorshajtás miatt. Más érdekességek is fellelhetők a képviselő családjánál és pártjánál.

2023. 12. 05. 5:15
null
Budapest, 2023. július 1. Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsik az Árpád hídon 2023. július 1-jén. Eddig tisztázatlan körülmények között egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval. A balesetben többen megsérültek, egy férfi a kórházban meghalt. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a főváros, Kecskemét is szenved a gyorshajtók és az éjszakai gyorsulási versenyek miatt. A képviselő-testületi üléseken az ellenzék rendszeresen ostromolja a városvezetést, hogy miként akar gátat vetni a belvárosi autós versenyeknek addig, amíg komolyabb baj nem történik. Ám amikor dönteni kellene, egészen abszurd módon viselkednek.

A városüzemeltetési és fejlesztési bizottság, amelynek elnöke – városvezetési gesztusból – Király József szocialista képviselő, az ellenzéki szövetség vezére, aki mellesleg a párt Bács-Kiskun vármegyei vezetője is, szakemberek bevonásával tartott tanácskozást nemrég az ügyben. Az ülésen kiderült,

a rendőrség erőteljesen fog razziázni éjszakánként, kiemelten az autósokra fókuszálva.

A tagok részéről az a szakmai javaslat született meg, hogy gyorsan, hatékonyan és minimális költséggel úgy tudnák szigorítani a közlekedést, ha a belvárosi körúton este tíz órától reggel négy óráig óránként 30 kilométeres sebességkorlátozást vezetnének be.

Az alacsonyabb sebesség miatt csökken a zajkibocsátás, ami miatt az érintett területek mellett lakók életminősége javul. Ez a megoldás hozzájárul a nagy sebességgel közlekedő gépkocsik számának visszaszorításához is a hatékony ellenőrzési és szankcionálási lehetőség miatt

– állt az előterjesztésben.

 

Táblaerdő vagy gyorshajtás

Király József, a bizottság szocialista elnöke viszont a szigorítás ellen volt, mondván, nem szeretne a városban táblaerdőt. Szerinte még az óránként 50 kilométeres sebesség sem jelent száguldozást, ha azt betartják. Érvelésének pikantériája, hogy – bár a közvélemény akkor még nem volt ennek tudatában, de – Király fia ellen eljárás folyt ittas vezetés és gyorshajtás miatt.

Az ifjabb Király Kecskemét belvárosában letarolt egy buszmegállót, és csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt tragédia,

mert nem várakozott ott éppen senki. A fia­tal jogászt a napokban a Kecskeméti Járásbíróságon elítélték ittas vezetésért, ezért egy évre eltiltották a B kategóriás járművezetéstől, valamint 250 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. Király József képviselő viszont az ülésen az érintettségét nem jelezte, így vele együtt ellenzéki társai sem szavazták meg a sebességkorlátozó javaslatot. Szerencsére kisebbségben vannak, a rendelet hatályba lépett, a korlátozást bevezették, és azóta látványos a javulás a megyeszékhely közlekedésbiztonságában.

Király József egyébként szembement pártja álláspontjával is, hiszen az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt a zéró tolerancia mellett kiállva nyújtott be törvényjavaslatot a parlamentben. Molnár azt javasolta, hogy a közlekedési balesetek visszaszorítása érdekében ne vezethessen bárki nagy teljesítményű gépjárművet, csak ha megfelel a pszichológiai alkalmasságnak, illetve meghatározott tanfolyamot végzett és a vezetői jártasságáról vizsgát tett.

 

Ellentmondások és számlagyár

Nem ez az első ellentmondás Király Józsefnél, aki meghatározó szereplője Kecskemét ellenzéki weblapjának, a Kecsup.hu-nak, amelyet – mint az a Magyar Nemzet korábbi cikkéből kiderült – a lapot kiadó, kuratóriumában szocialistákkal tűzdelt Áramlat Alapítványt többek között a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány is támogatja súlyos milliókkal. Király már nem egy feljelentést tett az önkormányzat, illetve önkormányzati cégek gazdálkodásával kapcsolatban, miközben a lányát az év elején ítélték el jogerősen egy számlagyárban való tevékeny részvételért.

A vád szerint a hölgy egy kecskeméti székhelyű, már felszámolás alatt álló, fő profilja szerint reklámügynöki tevékenységet végző kft. ügyvezetője volt. A cég 2015 decemberétől 2017 szeptemberéig

több mint kétszázmillió forint árbevételre tett szert, miközben áfabevallásai nullásak voltak.

Ennek okán 51,346 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

A nő a tárgyaláson elfogadta az ügyészi indítványt, lemondott a tárgyalás jogáról, teljes körű beismerő vallomást tett és elismerte a bűnösségét, ezért két év börtönre, végrehajtásában ötévi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, továbbá öt évre eltiltották gazdasági társaság vezető tisztségviselésének a gyakorlásától, mindemellett 450 ezer forint pénzbüntetést róttak ki rá.

 

Fogyatkozó alapszervezet

Mondhatni persze, hogy ezek családi ügyek, az apa nem felelős felnőtt gyermekei tetteiért, azonban Kecskeméten sokan már a város elleni összeesküvésnek gondolják azt, hogy Király József úgy szervezett tiltakozást a Domus parkolóba tervezett Univer-üzlet és a parkolóház építése ellen, hogy annak terveit jónak gondolta és megszavazta a tervtanácson. Többek között emiatt a nyár végén – mintegy két évtizednyi pártpolitizálás után – lemondott Dobos József, az MSZP városi elnöke, aki kilépett a pártból is, és függetlenként folytatja tovább. Bár Dobos a kilépésének konkrét indokáról nem beszél, nyílt titok, hogy kapcsolatuk megromlott Királlyal, és az sem vitte előbbre az egyre fogyatkozó városi alapszervezet ügyét, hogy a nyáron belépett a kecskeméti pártszervezetbe a szintén igen ellentmondásos Csintalan Sándor.

Borítókép: Elrettentő példának kellene lennie a budapesti tragédiának (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.