Kázmér 2024. március 4.
logo

Így sikerült visszaszorítani az illegális gyorsulási versenyeket

Molnár János
2023.12.01. 16:46 2023.12.01. 17:48
Így sikerült visszaszorítani az illegális gyorsulási versenyeket

A forgalomlassítás és a sebességmérés eszközei kulcsszerepet játszottak – közölte lapunkkal Rétvári Bence államtitkár. Az illegális gyorsulási versenyek sokak életét megkeserítették.

Nagyon határozottan, a törvények betartásával és szigorú ellenőrzésekkel lépünk fel az illegális gyorsulási versenyek ellen – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva. Mint emlékeztetett, sok ember életét veszélyeztetik és vannak, akiket egyszerűen csak idegesítenek az illegálisan szervezett versenyek. 

Az, hogy az ezeken a versenyeken részt vevők hollywoodi filmben érzik magukat, és őrült tempót diktálva száguldoznak az utakon veszélyes a közlekedési balesetek kialakulása miatt, valamint mert a verseny résztvevői rendszeresen direkt megszegik a KRESZ előírásait. 

Emellett pedig nyilvánvalóan megkeserítik azoknak az embereknek, családoknak az életét, akik a versenyek közelében laknak, és éjszakánként, hétvégente kénytelenek elviselni a versenyekkel járó folyamatos zajt. Egyértelmű volt, hogy hatékonyan fel kell lépni ezekkel az illegális gyorsulási versenyekkel szemben – világított rá az államtitkár.

Felidézte, első lépésként a rendőrség felmérte azokat a helyszíneket, ahol ilyen illegális versenyeket rendeztek. Folyamatosan ellenőrizték ezeket a pontokat, hogy ezzel is elrettentsék a szervezőket és a versenyzőket. Ezen felül felvették a kapcsolatot az utak és a nagyáruházak, bevásárlóközpontok parkolóinak üzemeltetőivel, és közösen olyan forgalomlassító küszöböket építettek ezeken a helyeken, amelyek lehetetlenné tették, hogy viszonylag hosszan lehessen gyorsulni az autókkal, és így az illegális versenyek sem lehetségesek – sorolta az intézkedéseket Rétvári Bence.

Az államtitkár hangsúlyozta: itt nem állt meg a szigorú ellenőrzés, ugyanis a rendőrök nem fixen telepített sebességmérő készülékeket is bevetettek. Ezeknek alapvetően két típusát használták: az egyik, amely stabilan áll, a másikat viszont menet közben, a mozgásban lévő autóban tudták használni. 

Ennek a sebességmérőnek nagy előnye, hogy nem lehet előre jelezni, így a szabálytalan autósok nem tudtak trükközni, és még eredményesebb lehet a felderítés 

– mutatott rá.

A rendőrség profi munkájának köszönhetően Budapesten négy főúton és nyolc helyszínen összesen 25 forgalmi sáv ellenőrzését tudták fix telepítésű sebességmérőkkel ellenőrizni, és ezzel sikerült visszaszorítani az illegális gyorsulási versenyeket – tájékoztatott Rétvári Bence.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.