Az ukrán kamionok miatt demonstrálnak a hazai fuvarozók Záhonynál + videók és fotók

Az ukrán cégek jelenléte miatt óriási versenyhátrányba kerülnek az EU-s vállalkozások – tudósít a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hírportál.

Forrás: SZON2023. 12. 11. 19:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyelekhez és a szlovákokhoz hasonlóan december 11-től a magyar fuvarozók is demonstrálnak a záhonyi határátkelőhelynél.

– A kamionosok elégedetlenségének az az oka, hogy miután az ukrán áruszállítók megjelentek az uniós piacon, több száz magyar vállalkozás került a tönk szélére – mondta Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára.

A határátkelőhelynél hétfőn több kilométeres sorban várakoztak a kamionok,

és az ukrán sofőrök közül többen is nemtetszésüket fejezték ki a magyar fuvarozók akciója miatt. Árvay Tivadar a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Hírportálnak elmondta: a hazai sofőrök nem a lengyel és szlovák blokádhoz hasonlót hoztak létre, mivel nem kaptak rá engedélyt, ezért magánszemélyként kezdeményeztek demonstrációt a szervezők.

– Az MKFE a diplomácia útján igyekszik eredményeket elérni. Az EU 2022-ben megállapodást kötött Ukrajnával és Moldáviával, hogy a humanitárius szállítások forgalma biztosított legyen. Erre azért volt szükség, mert a háború miatt bezárultak a tengeri és a légi szállítás kapui. A közúti szállítás megkönnyítése érdekében jött létre a megállapodás, ám mostanra ott tartunk, hogy az ukrán fuvarozók nem csupán éltek a lehetőséggel, hanem terjeszkedési, piacszerzési szándékkal is jelen vannak az európai, illetve a hazai piacon. Jelentősen, mintegy 30 százalékkal megnőtt az itthoni utakon az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a hazai cégeké négy százalékkal visszaesett – ismertette a probléma gyökereit az egyesület főtitkára.

 

A tönk szélére kerültek

Árvay Tivadar elárulta: az MKFE egyetért a magyar fuvarosok céljaival, az eszközeikkel azonban kevésbé.

– Az Európai Tanács múlt heti gyűlésén elhangzottak alapján nem tárgyalják újra a korábban megkötött megállapodást, ezért a szlovák, lengyel és most már a magyar kamionosok is erősebben lépnek fel. Kisebb vállalkozásokról beszélünk, akik gyakorlatilag a tönk szélére jutottak az elmúlt időszakban a megcsappanó megbízások miatt.

Az ukrán fuvarosok ugyanis lényegesen olcsóbban vállalják a szállítást, a megállapodásban teljesített fuvarfeladataik teljesítése közben nem vonatkoznak rájuk az uniós előírások, a mobilitási csomag, az előírt pihenőtilalom, a kötelező minimálbér.

Sok szabályt nem kell betartaniuk, ami más cégeknek költségnövelő tényezőként is jelentkezik, ráadásul az ukrán üzemanyagok ára mintegy 70 forinttal kedvezőbb literenként, ami szintén csökkenti a költségeiket – tudatta Árvay Tivadar, aki szerint nyilvánvaló, hogy a humanitárius szállításokat támogatni kell, ám a korábbi megállapodás felülvizsgálatára van szükség.

– Korábban az engedélyek szabályozták a piacot, ám ezek az ukránokra nem vonatkoznak. Azt szeretnénk, ha újra szabályozott lenne a piac, akár a gabonatilalomhoz hasonlóan, néhány országra vonatkoztatva is – tette hozzá a főtitkár.

Fotó: SZON

 

Kiállnak az igazukért

– Az ukrán fuvarozók engedélymentessége nem tartható, ezzel vissza is élnek, mi pedig lassan munka nélkül maradunk – árulta el Szabó Kálmán, a demonstráció egyik szervezője, hozzátéve: év végéig mindenképpen demonstrálnak, de valós forgalomlassításra nincs lehetőségük.

– A hazai gyülekezési törvény ezt nem teszi lehetővé, de itt vagyunk, és kiállunk az igazunkért. A szlovákoknál megengedett a blokád, nálunk viszont nem, így csak ennyit tehetünk. Reméljük, felkelti az EU figyelmét, hogy már három ország fuvarozói emelik fel a hangjukat – hangsúlyozta Szabó Kálmán.

Ignácz József Péter, a demonstráció egyik szervezője arról beszélt a hírportálnak, hogy egész Európa versenyhátrányt szenved az ukrán és moldáv fuvarozókkal szemben az úgynevezett liberalizációs megállapodás miatt.

Fotó: SZON

 

Újraterveznék a megállapodást

– Már az elején szkeptikusan fogadtuk ezt, és azóta kiderült, hogy teljesen jogos volt az aggodalmunk. Az ukránok háromszorosára növelték a teljesítményüket Lengyelországban, miközben a különböző engedélyek alóli mentesség miatt a költséghányaduk csupán a fele egy lengyel, magyar vagy bármely más nemzetiségű EU-s cégének. Az árufuvarozási engedély azt a cél szolgálja – pontosabban szolgálná –, hogy szinkronizálja a fuvarozók részvételét az európai piacon. Minderre azért volt szükség, mert az országok között gazdasági és szabályozási különbségek vannak, amiket a kvótarendszer egyenlít ki. Azonban az ukrán cégekre ez nem vonatkozik, és az elszabadult helyzetet leginkább úgy tudnám jellemezni, mintha bemennék a boltba, és nem fizetnék a pénztárosnak – hívta fel a figyelmet Ignácz József Péter, aki arra is rávilágított:

azt szeretnék, ha december 18-án újragondolná az EU közlekedési tanácsa a korábbi intézkedést, és változtatnának a liberalizáció szabályain, hogy mindenki békében, barátságban dolgozhasson.

A demonstráció résztvevői az érdekvédelmi szervezet képviselőit is várták az eseményre.

 

A szlovákok megújították a blokádot

Megújították hétfőn délután a Szlovák Szállítmányozók Uniójának (UNAS) fuvarozói a Felsőnémetinél (Vysné Nemecké) lévő szlovák–ukrán határátkelőn tartott, a múlt héten ideiglenesen megszakított kamionos blokádjukat – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az UNAS-ra és a rendőrségre  hivatkozva.

A szlovák fuvarozók szervezete közölte: arra alapozva hozta meg ezt a döntést, hogy értékelte a legújabb információkat és azok hatását a szlovák közúti szállítmányozási piacra. A kamionos blokádot határozatlan időre hirdetik meg, az ukrán oldalról semmilyen tehergépkocsit nem engednek be, ugyanakkor a kilépő teherforgalmat nem akadályozzák, és a személyforgalom is akadálytalanul folytatódhat, mindkét irányba.

A szlovákiai fuvarozók december 1-jén kezdték meg blokádjukat a szlovák–ukrán határon, tiltakozásul az ellen, hogy egy európai uniós rendelkezés értelmében – más kelet-európai fuvarozókkal együtt – versenyhátrányba kerültek az ukrán fuvarozókkal szemben. A szlovák fuvarozók szervezetének célja, hogy az Európai Bizottság (EB) azonnali hatállyal vezesse vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélyeket, amelyeket az EB az ukrajnai háború tavaly februári kezdetét követően törölt el.

Az UNAS az ukrán fuvarozók számára bevezetett uniós könnyítéssel kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy a szállítmányozási engedélyek rendszerének eltörlésével az EB teljesen ellehetetlenítette a szlovákiai és más kelet-európai fuvarozókat.

A szlovák fuvarozók a múlt héten megszakították blokádjukat, mert találkozót kezdeményeztek Jozef Ráz szlovák közlekedési miniszterrel, illetve sztrájkkészültséget hirdettek. A tárcavezető előzőleg közölte: az ügyben illetékes uniós miniszterek brüsszeli ülésén előterjesztették a fuvarozók panaszát, de az uniós miniszterek semmilyen választ sem kínáltak a fuvarozók gondjaira. Jozef Ráz biztosította a fuvarozókat, hogy tiszteletben tartják a tiltakozáshoz való jogukat, ugyanakkor abbéli reményét fejezte ki, hogy a tiltakozás nem nehezíti meg a lakosság életét.

A Felsőnémeti határátkelő előtt, a kilépésnél a szlovák hírügynökség szerint hétfőn délután már Tibánál (Tibava) állt a kamionsor, s a kamionosoknak azzal kellett számolniuk, hogy 2-3 napig tart majd, amíg átjutnak a határon.

Mindeközben Ukrajna és Lengyelország Yagodin–Doroguski határátkelőjén sikerült feloldani a kamionblokádot hétfőn 14 óra után. Yagodin–Dorogusk a legnagyobb rakomány-ellenőrző pont. Több mint egy hónapig volt zárva.

Mint ismeretes, a fuvarozók november 6. óta tartó sztrájkja akadályozza a kamionok mozgását az ukrán–lengyel határon. Több ezer kamion áll sorban. A fő követelmények között szerepel az ukrán fuvarozók engedélyezési gyakorlatának visszaállítása, amelyet az EU-val kötött megállapodás 2024. június 30-ig törölt.

Borítókép: Kamionos demonstráció Záhonynál (Fotó: SZON/Sipeki Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.