Több száz magyar vállalkozás került a tönk szélére

Az ukrán fuvarozók, túllépve a kezdeti szándékokon, alapvetően üzleti céllal jelennek meg az Európai Unióban.

2023. 12. 09. 15:51
fuvarozás, teherfuvarozás, kamion, teherautó, fuvarozók
illusztráció Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a tönk szélére – mondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára szombaton az MTI-nek. Árvay Tivadar telefonon jelezte: az Európai Unió a háborús helyzetre való tekintettel engedélyezte az ukrán áruszállítóknak, hogy – alapvetően humanitárius szállítások miatt – megjelenjenek a közös piacon. Az engedélyt 2024 júniusáig hosszabbították meg, aminek az lett az eredménye, hogy mára a magyar közutakon több mint harminc százalékkal nőtt az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a magyar járművek futásteljesítménye négy százalékkal csökkent.

– Az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok. Az ukrán fuvarozók jelentős árelőnnyel dolgoznak és tönkreteszik a tagállamok logisztikai ágazatának fuvarozókat érintő részét – hangsúlyozta a főtitkár.

Kiemelte: erről szólnak a lengyel és a szlovák, de ugyanez áll a hátterében a hétfőn kezdődő magyar tiltakozásoknak is. A fuvarozók a záhonyi határátkelőhelynél demonstrálnak majd.

– Mi azt kértük az Európai Uniótól – múlt héten volt a közlekedési bizottság ülése –, hogy […] vizsgálja felül az Ukrajnával kötött megállapodását és vegye figyelembe az Európai Unió tagországainak, köztük Magyarország fuvarozóvállalkozásainak az érdekeit, és ne hagyja, hogy az ukrán fuvarozók, már rég túllépve a kezdeti szándékokon, alapvetően üzleti céllal jelenjenek meg az Európai Unióban – fogalmazott Árvay Tivadar.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.