Lujza 2024. március 2.
logo

Dobrev Klára megakadályozná, hogy hazánk megkapja a neki járó uniós forrásokat

Magyar Nemzet
2023.12.08. 21:29 2023.12.08. 23:30
Dobrev Klára megakadályozná, hogy hazánk megkapja a neki járó uniós forrásokat

Nemmel szavazna a jelenlegi helyzetben, ha az ő szavazatán múlna Brüsszelben, hogy az Európai Unió megnyitja-e a pénzcsapokat Magyarország felé – jelentette ki Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, az árnyékkormány miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Kompország című műsorában.

Dobrev Klára szerint ma az embereknek az a tapasztalata, hogy az uniós pénz egyenlő a lopással, mert minden pénzt ellopnak. Véleménye szerint amíg Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz megy az uniós pénz, addig „mi nemet mondunk a pénzcsapok megnyitására” – hangoztatta az EP-képviselő.

Nem ez az első alkalom, hogy Dobrev Klára arról beszélt, hogy megfosztaná Magyarországot az EU-s pénzektől. A politikus korábban azt mondta a Mediaworksnek, hogy azért akadályozza az uniós támogatásokhoz való hozzájutást, mert szerinte ellopják.

Dobrev Klára korábban arra tett utalásokat, hogy

a baloldal politikai tőkét tud kovácsolni abból, ha Magyarországtól visszatartják az EU-s pénzeket.

 

Nem jogi, hanem politikai kérdés

Dobrev Klára egy szeptemberi interjúban azt állította, hogy ha kormányra kerülne, két hét alatt hazahozná az uniós támogatásokra. Részleteket azonban nem árult el az árnyékkormányfő, hogy ezt miképpen szeretné megvalósítani.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció másik EP-képviselője korábban arról beszélt, hogy „hazafias kötelezettsége megakadályozni, hogy az uniós pénzek megérkezzenek Magyarországra”. Előtte a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc ismerte el, hogy nagyon aktívan dolgoznak azon, hogy a hazánknak járó EU-forrásokat ne fizesse ki Brüsszel, és azt is megemlítette, hogy az Európai Bizottságnak nem jogi fenntartásai vannak, hanem politikai nyomást akar gyakorolni Orbán Viktor kormányára.

 

Nyitottak az uniós pénzcsapon

Varga Mihály pénzügyminiszter éppen pénteken erősítette meg a hírt, hogy közel egymilliárd euró érkezik Magyarországra a REPowerEU program előfinanszírozása révén – számoltak be brüsszeli forrásaink. Mint ismert, a REPowerEU pénzügyi eszközt hivatalosan az orosz energiafüggőség csökkentésére és az ellátásbiztonság javítására hozták létre. A miniszter a Gazdasági és Pénzügyi Tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatót.

Borítókép: Dobrev Klára (Fotó: YouTube)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.