Egyszerre bírálta és dicsérte Magyarországot egy uniós biztos

Felszólította Magyarországot az Európai Tanács, hogy hatékonyabb szociális párbeszédet folytasson.

Forrás: Mandiner2023. 12. 03. 16:24
SCHMIT, Nicolas; NAVICKIENE, Monika
Brüsszel, 2023. november 28. Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és a szociális ügyekért felelõs biztosa (b) és Monika Navickiene litván szociális és munkaügyi miniszter az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülésén Brüsszelben 2023. november 28-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa nemrég az Economx-nek adott interjút szúrta ki a Mandiner.

Schmit először pozitívumként említette, hogy Magyarország összességében jó munkaerőpiaci teljesítményt nyújt, magas foglalkoztatási rátával.

Az uniós biztos ugyanakkor úgy vélekedett, léteznek csoportok – például a tartós álláskeresők – , akik szerinte akadályokkal szembesülnek a munkaerőpiacon. Emiatt a bizottság aktív munkaerőpiaci politikát javasolt Magyarországnak.

Schmit további kritikaként megjegyezte, hogy

 „A szakszervezetek és a munkaadói szervezetek képviselőivel folytatott szociális párbeszéd továbbra is a leggyengébbek közé tartozik az EU-ban, és az utóbbi időben tovább romlott”.

Ezért az Európai Tanács felszólította Magyarországot a hatékony szociális párbeszéd biztosítására.

Borítókép: Nicolas Schmit (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.