Túl hamar készült el a békásmegyeri gyermekegészségügyi központ, pedig évekig húzta a baloldali vezetés

Központi ígérete volt a helyi baloldalnak még a 2019-es önkormányzati választásokon egy gyermekorvosi-gyermekgyógyászati szakrendelő kialakítása, azonban évekig húzták a megvalósítást.

Forrás: Metropol2023. 12. 02. 8:04
Kiss László és Karácsony Gergely a békásmegyeri gyermekorvosi rendelő átadásán Forrás: Metro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kampányidőszakra lett készen a négy éve megígért Gyermekegészségügyi Központtal a békásmegyeri baloldali városvezetés – írja a Metropol.

Még 2019-ben, a III. kerület baloldali választási kampányában Kiss Lászlónak és csapatának központi ígérete volt egy gyermekorvosi-gyermekgyógyászati szakrendelő kialakítása. A programjukban is szereplő választási ígéretet azonban – többéves csúszással – csak a közelgő önkormányzati választások kampányára sikerült ,,megvalósítani”.

A békásmegyeri Gyermekegészségügyi Központ
Forrás: Facebook

Óbuda baloldali vezetése 2020 januárjában írta ki a közbeszerzést a Viziorgona utcai korábbi bölcsőde orvosi intézménnyé alakítására. Nem új épületet akartak építeni, csupán a meglévőt felújítani, azonban a munkák csak 2022 májusában indultak meg. Így a kivitelezés csak 2023 áprilisának végén zárult le. Mivel azonban 

a vállalkozó ,,túl hamar” végzett a felújítással,

a baloldali kerületvezetés hónapokon keresztül azon gondolkodott, hogy mi legyen az új intézmény neve.

 

Elcsúszott az átadás

Az ünnepélyes átadón tartott beszédében Kiss László polgármester elismerte, hogy a rendelő átadása négy évet késett. Azt mondta:

Azért, mert 2019-ben lettem én a kerület polgármestere, és 2019-ben lett a főpolgármester Karácsony Gergely.

Hogy ez miért magyarázat arra, hogy két év halogatás után pont a kampánykezdetig csúszott az átadás, az nem derült ki.

Hiába készült el azonban tavaszra a kivitelezés, a baloldali kerületvezetésnek a gyermekek gyógyulása helyett fontosabb volt a saját kampánya, így az átadót – 2023 november legvégéig csúsztatva – csak ezen a héten tartották meg.

A csúszást azzal próbálják magyarázni, hogy nehéz volt egészségügyi személyzettel feltölteni az intézményt.

Magyarázatnak ez azért furcsa, mert az egészségügyi személyzet főleg az ide átköltözött gyermekorvosokat és fogorvost jelenti – mutatott rá a lap.

A gyermekorvosi ellátás mellé pedig csak előjegyzéses gyógytorna, dietetika és pszichológia jutott. Ami azért egy kicsit karcsú egy milliárdos támogatásból épült egészségügyi központhoz képest.

 

Állami pénzből készült, de a baloldal aratná le a babérokat

Az átadó rendezvényen Karácsony Gergelynek mondott köszönetet Kiss László, de

csak félszavakban említették meg, hogy tulajdonképpen állami támogatásból épült az egészségközpont.

A kormány ugyanis az Egészséges Budapest program részeként minden évben tízmilliárd forintot biztosít a fővárosi kerületeknek a helyi egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztése céljából. A főpolgármester pedig csak az összeg kerületeknek való elosztására tesz javaslatot. 

Ennek a programnak a részeként egyébként a kormány 2020-ban kétszázmillió forintos támogatást biztosított orvosi eszközök megvásárlására az óbudai önkormányzatnak, majd ezt megtoldotta még egy 1,25 milliárd forintos támogatással, ami a korábbi összeg többszöröse.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss László óbudai polgármester (Fotó: Metropol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.