Fontos kérdésre hívta fel a lakosság figyelmét a kormány

Minden állampolgár elmondhatja véleményét Ukrajna uniós tagságáról és a háború finanszírozásáról.

2023. 12. 07. 12:19
null
Budapest, 2023. november 17. A nemzeti konzultáció kérdõíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2023. november 17-én. A Szuverenitásunk védelmérõl címet viselõ konzultáción a kormány tizenegy kérdésben kéri ki az emberek véleményét. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországra óriási nyomás nehezedik, hogy a magyar érdekek ellenére azonnal járuljon hozzá Ukrajna európai uniós tagságához – tájékoztat közleményében a kormány. Mint írják, óriási a nyomás Magyarországon, hogy járuljunk hozzá az orosz–ukrán háború finanszírozásához is. Annak ellenére így van ez, hogy Magyarország még a pedagógusok béremeléséhez szükséges forrásokat sem kapta meg.

A kormány ezért konzultációt indított Magyarország szuverenitásának védelméről, amelyben

minden állampolgár elmondhatja véleményét Ukrajna uniós tagságáról és a háború finanszírozásáról.

Álljunk ki közösen Magyarország szuverenitása mellett – bátorít minden magyar állampolgárt közleményében a kormány.

Amint arról lapunk korábban beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, Ukrajna csatlakozása nincs előkészítve. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy nem tudjuk megmondani, mekkora a területe Ukrajnának, az ukrán mezőgazdaság beemeléséről sincsenek tanulmányok, és azt sem tudjuk, mekkora népességről van szó. Mint mondta, arról sincs információ, mekkora pénzt kapna Ukrajna, honnan és kitől – hangsúlyozta a kormányfő. Amíg ezekre a kérdésekre nincs válasz, addig nem érdemes a csatlakozási tárgyalásokat megkezdeni. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy ezt a hibát egyszer, Törökország esetében már elkövette az unió, ők is tagjelöltek, de senki nem tudja, hogyan lehetne őket közelebb hozni az unióhoz. 

A másik vitás kérdés Ukrajnával kapcsolatban a finanszírozás. 

– Amennyiben európai fejlesztésre fordítottuk volna azt a pénzt, amit odaadtunk Ukrajnának, az európai gazdaságok jobban jártak volna 

– mondta el a miniszterelnök.

Orbán Viktor álláspontja változatlan: a háború helyett tűzszünetre van szükség, ne a háborúra költsük a pénzt, hanem tűzszünetre. – A másik vita, hogy ha mégis adunk pénzt, akkor azt honnan adjuk. Azt támogatom, hogy hozzunk létre egy olyan alapot az unión belül, amibe külön be tudjuk tenni – részletezte Orbán Viktor, jelezve, hogy eddig a költségvetésen belülről adtuk a pénzt, ami szétfeszítette a büdzsét. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.