Magyar–török együttműködés: Győrben készülnek majd a honvédség Gidrán harcjárművei

A Gidrán Páncélozott Járművek Kft. nevű magyar–török vegyesvállalat megalapításához szükséges dokumentumokat írt alá december 18-án a Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfóliójába tartozó Rába Jármű Kft., valamint a török Nurol Makina ve Sanayi A.S. magyar leányvállalata, a Nurol Makina Hungary Kft. – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Forrás: Honvédelem.hu2023. 12. 18. 20:34
Kaposvár, 2022. március 19. Gidrán harcjármû az Óbudai Egyetem Okosipari Tudományos és Innovációs Park Kaposvár (TIPK) szakmai workshopján 2022. március 19-én. Rövidesen megkezdõdik negyven Gidrán típusú, Törökországban gyártott harcjármû rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel történõ felszerelése a somogyi megyeszékhelyen, késõbb pedig további száz példányhoz helyben gyártanak alkatrészeket is. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–török vegyesvállalat célja, hogy

a Rába-csoportnál a 4×4 hajtásképletű Gidrán páncélozott harcjárművek magyarországi összeszerelési és gyártási képességét kialakítsák a lehető legmagasabb hazai hozzáadott értékkel, magyar beszállítói tartalommal, elsősorban a Magyar Honvédség számára.

A vegyesvállalati szindikátusi szerződést a Rába Nyrt., a Nurol Makina ve Sanayi A.S., az N7 Holding Zrt., valamint a Honvédelmi Minisztérium is ellenjegyezte. A közleményben felidézték, hogy a Rába október 31-én egyetértési megállapodást írt alá az N7 Holding Zrt.-vel, a Nurol Makina ve Sanayi A.S.-sel, valamint utóbbi magyarországi leányvállalatával annak érdekében, hogy megvizsgálják egy vegyesvállalat létrehozását kooperációs gyártási együttműködés céljával. Az együttműködésben résztvevők az egyetértési megállapodásban foglaltaknak megfelelően sikeresen megállapodtak a partnerség részleteiben – írták.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. az első három negyedévben 56 milliárd forint árbevételt és 1,6 milliárd forint adózott eredményt ért el. Üzleti portfólióját négy önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű-, az alkatrész-, a jármű- és a hajtóműüzletág, amelyek közül a futómű a legnagyobb tagvállalat. A Rába részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. Hétfőn nem sokkal zárás előtt 1495 forinton jegyezték a papírt. Az elmúlt egy évben legmagasabb ára 1575, a legalacsonyabb 1105 forint volt.

Borítókép: Gidrán az Óbudai Egyetem Okosipari Tudományos és Innovációs Park Kaposvár szakmai workshopján 2022. március 19-én (Fotó: MTI/Varga György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.