Havazással és ónos esővel indul a hét, aztán jön a fordulat + videó

Kiadós csapadék csütörtökig, péntektől átmeneti lehűlés várható.

2023. 12. 11. 6:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többnyire felhős időre számíthatunk. Időszakosan akár nagyobb területen felszakadozhat, csökkenhet a felhőzet. Napközben a látási viszonyok is fokozatosan javulnak.

Tartósabban az Északi-középhegység tágabb térségében marad borult, párás az idő. Elszórtan előfordulhat gyenge intenzitású csapadék:

főleg eső, zápor, de Borsodban és a hegyekben hó is lehet, a fagyos részeken pedig reggel még átmeneti ónos eső sem zárható ki

– tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A délies szelet élénk, főként a magasabban fekvő helyeken olykor erős lökések kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 9 fok között várható. Az Északi-középhegységben lesz a leghidegebb. Késő este mínusz 3 és plusz 6 fok közötti értéket mérhetünk.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken néhány tizedmilliméter csapadék eshet – közölte a katasztrófavédelem.

Nagy területen várható köd, sűrű köd. A látási viszonyok hétfőn napközben a legtöbb helyen fokozatosan javulnak.

A fagyos tájakon a reggeli órákban

előfordulhat átmeneti gyenge ónos eső,

később már csak az Északi-középhegységben, ott is csökkenő eséllyel. Borsod északi részein, a Zempléni-hegységben a hétfői havazásból újabb vékony hóréteg keletkezhet.

 

Milyen idő lesz a héten?

Csütörtökig még mozgalmas, de már több fokkal enyhébb idő vár ránk. A hét közepén jelentős csapadékra van kilátás.

Kedden az északkeleti határvidéken borult maradhat az ég, délnyugaton pedig az éjszaka képződött köd csak lassan, fokozatosan oszlik fel, így ezeken a tájakon kevesebb napsütés valószínű. Délutántól délnyugat felől fokozatosan mindenütt beborul. Reggelig az ország északkeleti felén előfordulhat néhol zápor, majd napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, estétől viszont kiterjedt csapadékzóna érkezik, egyre többfelé ered el az eső. Az ország északkeleti felén élénk, erős lökések kísérhetik a nyugati irányú szelet, délnyugaton gyenge marad a légmozgás. A minimum mínusz 4 és plusz 4 fok között várható. A csúcsérték általában 7 és 12 fok között alakul, de északkeleten és a tartósan ködös délnyugati tájakon ennél pár fokkal alacsonyabbat is mérhetnek.

Szerdán országszerte borult, párás idő várható. Sokfelé valószínű eső, zápor, a déli országrészben kiadós mennyiségű eső eshet, az északkeleti határvidék közelében viszont vegyes halmazállapotú csapadék sem kizárt. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet általában 2–7 fok között alakul, de északon, északkeleten fagypont alatti értékek is lehetnek. Kora délutánra 2 és 9 fok közé emelkedik a hőmérséklet, északkeleten lehet hidegebb.

Csütörtökön jön a fordulat.

Eleinte még többfelé várható eső, majd a nap második felére csökken a csapadékhajlam, már csak néhol fordulhat elő zápor. Sokfelé megélénkül, időnként megerősödik az északnyugati, északi szél. Reggel mínusz 2 és plusz 6 fok közötti hőmérséklet várható, a fagypont alatti értékekre a kevésbé felhős szélvédett nyugati és északkeleti tájakon kell számítani. Kora délután általában 5–9 fok valószínű, az északkeleti országrészben ennél pár fokkal hidegebb lehet az idő.

Pénteken tovább szakadozik, csökken a felhőzet. Gyengén felhős, napos idő várható, a középső országrészben ugyanakkor egy összeáramlási zóna mentén több maradhat a felhő. Csapadék nem valószínű, inkább csak a középső országrészben fordulhat elő kisebb eső, havazás. Sokfelé megerősödik az északi, északnyugati irányú szél. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 2 és plusz 3 fok között várható, de a szélvédett, kevésbé felhős, fagyzugos helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Kora délután 1–6 fok közé melegszik fel a levegő.

Hétvégén folytatódik a változékony időjárás.

Szombaton több helyen élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északnyugati, nyugati szelet. Reggelre általában mínusz 7 és mínusz 1 fok közé hűl le a levegő, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Kora délután 1–8 fok valószínű. Vasárnap megnövekszik, megvastagszik a magas szintű felhőzet, csapadék nem valószínű. A nyugatias irányú szelet helyenként élénk, erős lökések kísérhetik. Reggelre általában mínusz 7 és mínusz 1 fok közé hűl le a levegő, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebbet is mérhetnek. Kora délután 1–8 fok valószínű.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.