Lujza 2024. március 2.
logo

Kiderült, mikor csatlakoznak a magyar kamionosok a szlovák és a lengyel tüntetésekhez

Magyar Nemzet
Forrás: Hungarokamion
2023.12.09. 21:50 2023.12.09. 22:28
Kiderült, mikor csatlakoznak a magyar kamionosok a szlovák és a lengyel tüntetésekhez

Ahogy a Magyar Nemzet is megírta, az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a tönk szélére.

Az Európai Unió a háborús helyzetre való tekintettel engedélyezte az ukrán áruszállítóknak, hogy megjelenjenek a közös piacon. Az engedélyt 2024 júniusáig hosszabbították meg, ennek pedig az lett az eredménye, hogy mára a magyar közutakon több mint harminc százalékkal nőtt az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a magyar járműveké négy százalékkal csökkent.

Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára elmondta: az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok. Az ukrán fuvarozók jelentős árelőnnyel dolgoznak és tönkreteszik a tagállamok logisztikai ágazatának fuvarozókat érintő részét.

A fejlemények miatt a Lengyelekhez és Szlovákokhoz hasonlóan december 11-től  a magyar fuvarozók is demonstrációt terveznek, mialatt a 4-es főúton Záhony–Csap határátkelő irányába és irányából lassítanák a teherforgalmat.

számolt be róla a Hungarokamion.

A tüntetés programja is kiderült

A Hungarokamion oldalán részletesen közölték a tüntetés menetét, illetve a tervezett kezdetét és végét is:

 december 11-én, hétfőn veszi kezdetét az akció, és egészen december 31-ig eltart majd.

A részletek ide kattintva megtekinthetők.

Borítókép: Lengyel fuvarozók tiltakozó akciója az ukrán határon (Fotó: MTI/EPA-PAP/Wojtek Jargilo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.