Leterítette az országot a koronavírus, tombol az influenza is

Megállt a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció emelkedése – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján.

Forrás: MTI2023. 12. 21. 17:46
null
Fehérgyarmat, 2021. április 3. Ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták, hogy az 50. héten – az elmúlt hetekben tapasztalt emelkedés után – országos átlagban stagnált a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja.

Hozzátették, hogy a helyszínek kétharmadát stagnálás jellemzi, emelkedő tendenciát egyedül Zalaegerszegen mértek, míg csökkenést a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Egerben, Miskolcon, Szekszárdon, Tatabányán és Veszprémben tapasztaltak. Közölték azt is, hogy a

koronavírus örökítőanyagának koncentrációja tíz vizsgálati helyszínen a  „magas”, míg 12 helyen az „emelkedett” kategóriába esik.

Közben a múlt héten történt meg az is, hogy hatalmasat ugrott – az előző heti 31 100-ról 40 200-ra nőtt – az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön a honlapján.

A tájékoztatás szerint 295 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, a múlt héten ez a szám 262 600 volt.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek 26,4 százaléka 14 év alatti gyermek volt; közel 32 százalék fiatal felnőtt, 29,4 százalék 35–59 éves, 12,3 százalék pedig 60 év feletti. Az akut légúti fertőzéses betegek esetében a gyermekek aránya több mint 43 százalék, a fiatal felnőtteké pedig mintegy 25 százalék; 20,6 százalékuk 35–59 éves, 10,9 százalékuk pedig 60 év feletti.

A tájékoztatóból kiderül, hogy az elmúlt héten akut légúti megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. Egy Baranya vármegyei óvodában 34 gyermek és négy dolgozó lázzal, köhögéssel járó megbetegedését jelezték, a laboratóriumi vizsgálatok a beküldött minták esetében influenza A pozitív eredményt adtak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.