Nagy havazást hozott a Mikulás, kiadták a riasztást + videó

Helyenként húszcentis hó is hullhat, néhol azonban ónos eső is jöhet.

2023. 12. 06. 7:03
null
Budapest, 2023. november 30. Személyautó megy a havazásban a budai Vár közelében, a Palota úton 2023. november 30-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb területen esik a hó a Dunántúlon és a Duna vonalában is. A nap folyamán várhatóan többfelé folytatódik a havazás, átmenetileg helyenként előfordulhat vegyes, illetve folyékony halmazállapot – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzés szerint szerdán éjfélig az említett tájakon

nagy területen alakulhat ki 5–15 centiméteres vizes, tapadó hóréteg.

A legfrissebb számítások alapján 20 centiméter körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaróra éjfélig a Bakony, Vértes és a Gerecse 200-300 méter feletti részein van nagyobb esély. Felfelé haladva gyorsan növekedhet a hóvastagság.

Csütörtökre virradó éjszaka a havazás várhatóan az ország keleti tájain is egyre nagyobb területre terjed ki, miközben főként a középső és északi országrészben folytatódik, tovább gyarapítva a hótakarót.

 

Milyen idő lesz Mikuláskor?

Enyhébb, nulla fok feletti hőmérséklettel indul a nap szerda reggel. Az ország felett borult az ég.

Reggel még csak hazánk nyugati fele ázik, ám a délelőtti órákban már a keleti országrészt is eléri a csapadékos időjárás. Hazánk nyugati felében havazás, havas eső valószínű.

Kelet felé haladva viszont a fehér táj helyett egyre inkább eső lesz a jellemző.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul. A Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este mínusz 3 és plusz 2 fok között valószínű a hőmérséklet.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken néhány tized milliméter csapadék eshet – közölte a katasztrófavédelem.

A Dunántúlon és a Duna vonalában a nap folyamán kiterjedt jelleggel várható folyamatos csapadékhullás. A havazás, havas eső lesz a jellemző, de főleg utóbbi térségben időnként előfordulhat folyékony halmazállapot is.

Délutántól a Duna–Tisza köze más részein, estétől a Tiszántúlon is egyre több helyen megjelenhet a szilárd halmazállapot.

Főként a Dunántúl északkeleti harmadán, a főváros és a Dunakanyar környékén, illetve az Északi-középhegység nyugatabbi részein átmeneti ónos eső nem kizárt, elsősorban a nap első felében.

Forrás: Met.hu

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.