Szerdától jelentősen csökkennek az üzemanyagárak

Megérkeztek a friss üzemanyagárak. A hét közepétől változás lesz a hazai benzinkutakon, aminek kifejezetten örülhetnek a sofőrök.

Forrás: VG.HU2023. 12. 11. 20:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán további jelentős üzemanyagár-csökkenésre lehet számítani – derült ki a Holtankoljak.hu friss, hétfői adatközléséből.

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis

a benzin esetében bruttó kilencforintos árcsökkenés várható, a gázolaj ára pedig bruttó öt forinttal lesz kevesebb.

Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak majd:

  • 95-ös benzin – 564 Ft/liter,
  • gázolaj – 588 Ft/liter.

Legutóbb múlt szerdán érkeztek új árak, akkor a 95-ös benzin ára bruttó négy forinttal esett, míg a gázolajé bruttó öt forinttal. Így a literenkénti átlagárakat 573 és 593 forintban határozták meg. Ezek maradnak tehát keddig, és majd szerdán lép életbe az új árazás. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyekhez képest a kutakon akár tízforintos eltéréseket is lehet tapasztalni.

Mennyivel csökkentek az üzemanyagárak Magyarországon?

Hazánkban szeptember vége óta tart egy látványos üzemanyagár-csökkenés. Akkor a 95-ös benzin ára 662, a gázolajé 686 forint volt. Vagyis ez alatt az idő alatt immáron 98-98 forintos áresés állt be a hazai benzinkutakon mind a benzin, mind pedig a dízel esetében.

Hogyan változik az üzemanyag ára Magyarországon?

A Holtankoljak.hu vasárnap esti előrejelzésében arra számított, hogy a héten még mindig csökkenhetnek a hazai üzemanyagárak. Ez eddig tehát bejött. Ugyan a forint gyengült a dollárral szemben egy százalékot, de

a Brent olaj hordónkénti ára tovább esett az előző héten.

A forint aktuális árfolyama a dollárral szemben 354 forint, ami a hét elején még 350 forint alatt volt. Ez tehát több mint egyszázalékos gyengülés egy hét alatt. Ez önmagában okozhatna üzemanyagár-emelkedést, csakhogy ezzel párhuzamosan az olaj ára a nemzetközi piacon lefelé tartó tendenciát mutat. A Brent hordónkénti ára 76 és 77 dollár között mozog, de a hét elején még 78 dollár felett járt az árfolyam. Amerika egyre nagyobb mennyiségben dob piacra olcsó olajat, amit az OPEC-országok termeléscsökkentése nem tud teljes mértékben kompenzálni, így az olajárak csökkennek.

Új információ az üzemanyagok áráról legközelebb szerda délelőtt érkezik. Az akkor meghirdetett árszintek pedig ezen a héten péntektől lesznek érvényesek – olvasható a VG.hu cikkében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Észak-Magyarország/Kozma István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.