Tervek nélkül vágtak bele – halál lett a vége

A gondatlanul előkészített építkezésen két emberre omlott rá a támfal.

Forrás: Magyarország Ügyészsége2023. 12. 29. 12:56
építkezés
illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gépkocsibeálló építésére vállalkozott egy autószerelő, de a szakszerűtlenül épített támfal ledőlt, maga alá temetve két dolgozót. Az eset kapcsán a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat a bíróság előtt – közölte a Heves Vármegyei Főügyészség.

Még 2021 augusztusában egy nagyjából huszonöt négyzetméter alapterületű nyitott beállót akart építeni a vádlott egy felső-mátrai településen. A papíron nem létező tervek szerint a területet támfalakkal kellett körbevenni egy emelkedős részen, az erdőben található hétvégi ház előtt. Ehhez a vádlott szerezte be az építőanyagokat, melyek azonban 

nem voltak megfelelő teherbírásúak.

 A férfi alkalmazottai – akik részben szakmunkások voltak – többször jelezték ezt, de hiába, ezért végül otthagyták az építkezést – írták.

Az utánuk a helyszínre érkező három dolgozó a vádlott utasításainak megfelelően folytatta a munkát, ami miatt a hátsó, magasabb, instabil falrész elé egy megerősítő újabb támfalat próbáltak emelni. Eközben a falszerkezet összeomlott és a kidőlő zsalukövek rázuhantak két munkásra. 

Egyikük súlyos sérüléseket szenvedett, a másik munkás pedig a helyszínen életét vesztette

– hangsúlyozták.

Halála összefüggésben áll a vádlott mulasztásaival, azzal, hogy a támfal kivitelezése során sorozatosan megszegte az előírásokat, valamint – a figyelmeztetések ellenére – több alapvető szakmai szabályt is figyelmen kívül hagyott.

Az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a szakképzetlen kivitelezőt. A vádhatóság indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűnösségét beismeri, úgy a bíróság öt évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, valamint öt évre tiltsa el őt a kőműves foglalkozás gyakorlásától. Az eddigi eljárás során csaknem kilencszázezer forint bűnügyi költség keletkezett, aminek megfizetésére az ügyészség szintén a vádlottat indítványozta kötelezni – közölték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.