Történelmi nap a mai a magyar haderőfejlesztésben

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közölte, hogy elkészült az első magyar gyártású Lynx gyalogsági harcjármű.

2023. 12. 23. 15:24
null
Budapest, 2023. május 21. Lynx gyalogsági harcjármû a honvédelem napja alkalmából, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium által szervezett családi napon, amelyen a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóját ünneplik a Városligetben és a fõvárosi állatkertben 2023. május 21-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elkészült az első magyar gyártású Lynx – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf  honvédelmi miniszter. A tárca által az MTI-hez eljuttatott közleményben emlékeztettek csütörtöki tájékoztatásukra, amely szerint stratégiai partnerükkel, a Rheinmetallal kötött legújabb megállapodása szerint a Hiúzok (Lynx KF–41) alapjain fejlesztenek légvédelmi rendszert a Magyar Honvédségnek.

– Az alacsonyan szálló, kis méretű drónok, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezés ma már elengedhetetlen a páncélosképességek hatékony alkalmazásánál – hangsúlyozták. Hozzátették, hogy szombaton újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett a haderőfejlesztés, ugyanis a zalaegerszegi gyár futószalagjáról legördült az első magyar gyártású Lynx.

Idézték a közleményben Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki elmondta: a magyar Hiúzok hossza 8,49 méter, szélességük 3,8 méter, magasságuk 3,73 méter, ez a járműtestre szerelt felépítménytől is függ. Teljesítményükről egy 1463 lóerős Liebherr D9612 turbódízelmotor gondoskodik. A miniszter a tárca közleményében kiemelte: a Lynx, azaz a Hiúz korunk legmodernebb, legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárműve, amely méltó módon tükrözi a honvédségben megkezdődött kultúraváltást.

– A modern, high-tech magyar haderő felállítása biztosítja, hogy a Magyar Honvédség nemcsak országunk védelmét tudja hatékonyan ellátni, de nemzetközi szövetségesi kötelezettségeinek is maradéktalanul képes legyen megfelelni 

– hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Borítókép: Lynx gyalogsági harcjármű (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.