Törvénytelen mikulásajándékot emleget az ellenzék az ÁSZ-büntetés után

A cinikusan mikulásajándékként küldött büntetés nem csak igazságtalan és aránytalan, de törvénytelen is – vélekedik az Állami Számvevőszék által a baloldali összefogásra kiszabott büntetésről a Jobbik. Az MSZP és az LMP Márki-Zayékra hárít, a Momentum mindent visszautasít, a DK pedig hallgat. Különösen érdekes, hogy az összefogás pártjai, vezető politikusai a közösségi médiás felületeken egyáltalán nem kommunikálnak az 500 millió forintos büntetésről.

2023. 12. 06. 19:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a tavalyi választási összefogás baloldali pártjai, pártvezetői, vezető politikusai a közösségimédia-felületükön nem nyilatkoznak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetésről.

Gyurcsány Ferenc, az összefogás legerősebb pártjának vezetője virgácsról posztolt, Márki-Zay Péter, a tavalyi választási kampány listavezetője pedig 13 perces élő videót szentelt a Szegedi Törvényszékről rágalmazásért kapott leveleinek kibontására. Karácsony Gergelyt pedig a következő téma háborította fel:

azzal vádolnak, zuglói polgármesterként még felhőkarcolókat álmodtam Rákosrendezőre.

Mint korábban írtunk róla: lapunk arról értesült, hogy a tavalyi választási összefogás baloldali pártjaival szemben 500 millió forintos büntetést szabott ki az ÁSZ. Információnk szerint a szankció összefüggésben áll a dollárbaloldal kampányfinanszírozási botrányával. Úgy tudjuk, az első körben vizsgált 260 millió forintos támogatásrészt illegálisnak minősítették. Ennek alapján állapítják meg a büntetés összegét, amit egyenlő arányban osztanak el az összefogás pártjai,

a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Jobbik között.

Fontos azonban, hogy az ÁSZ és a Kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatartanak az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája. A büntetéssel kapcsolatban megkerestük az érintett pártokat. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, amint ez változik, beszámolunk róla.

 

Az MSZP és az LMP Márki-Zayékra hárít

„Igen, a Momentum megkapta az Állami Számvevőszék részjelentés-tervezetét, és helytállóak a már megjelent információk” – válaszolta az Index megkeresésére a Momentum. A párt úgy vélekedett, a bírság célja, hogy ellehetetlenítsék a Momentumot, ők ugyanis – állítják – törvényszerűen és szabályosan használták fel a forrásokat. Az MSZP is azt írta, hogy ők betartották a jogszabályokat, hozzátéve, hogy visszautasítják a tiltott kampányfinanszírozás vádját.

Semmilyen rálátásunk nem volt az MMM pénzügyeire, az ÁSZ által biztosított iratbetekintés során sem tudtunk semmilyen pénzügyi tranzakciót beazonosítani.

„Nem tudjuk, mi alapján változtatta meg az ÁSZ idén nyári álláspontját, amikor azt közölte, hogy a mintegy 3,3 milliárd forintnyi büntetés pártok közötti megoszlása nem rendezett, emiatt pedig további törvényi rendelkezés nélkül a büntetés behajtása nem megvalósítható” – írták. Hozzátették: a kirótt és a kilátásba helyezett büntetés komoly kihívás elé állítja az MSZP-t.

Az LMP úgy látja,

az ellenzéki pártoknak most olyan hibákért kell büntetést fizetni, mely hibákat nem a pártok követték el, hanem a miniszterelnök-jelölt és a mögötte álló emberek: olyan emberek, akik minden kampány hátterében megjelennek, minden létező hibát újra és újra elkövetnek, de felelősséget soha nem vállalnak.

A párt szerint az ellenzéknek csak akkor lesz esélye a jövőben, ha „ezekkel az emberekkel a továbbiakban semmilyen módon nem működik együtt”.

 

A Jobbik szerint törvénytelen mikulásajándék

„Ha valaki, akkor a Jobbik tudja, hogy mit jelent a Fidesz bunkósbotjaként használt ÁSZ-büntetés, hiszen mi vagyunk az a párt, amelyet folyamatosan ezzel a nemtelen eszközzel próbál ellehetetleníteni a kormány. Méltánytalan és igazságtalan, hogy noha a Jobbik semmit sem tudott az MMM, vagyis Márki-Zay Péter és Karácsony Gergelyék közötti pénzezgetésekről, mégis közösségünkön csattan az ostor” – írta a Jobbik – Konzervatívok. A párt szerint

a cinikusan mikulásajándékként küldött büntetés nem csak igazságtalan és aránytalan, de egy normális országban törvénytelen is.

A Párbeszéd–Zöldek azt írta: tiltott forrásból egyetlen tiltott fillért sem fogadtak el, és minden eszközzel tiltakozni fognak a döntés ellen. Azt is írták, hogy az Európai Bizottsághoz fordulnak az ellenzék jövő évi választásokon való indulásának ellehetetlenítése miatt.

Borítókép: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.