Tovább csúszik a sebességmérők kihelyezése Budapesten

A fővárosi önkormányzat helyett a kerületek kezdték meg a traffipaxok kihelyezését.

2023. 12. 13. 19:27
Pécs, 2016. április 21. Rendõrök a Véda automata közlekedés-ellenõrzési rendszer egyik sebességmérõjével a 6-os fõúton, Pécs határában 2016. április 21-én. Csaknem kilencszáz magyarországi helyszínen ellenõrzi a rendõrség a sebességhatár túllépését reggel hat óra óta 24 órán keresztül a Speedmarathon nemzetközi akció keretében. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali vezetésű főváros több halálos kimenetelű gázolás után döntött úgy, hogy városszerte traffipaxokat fog felállítani, hogy megelőzze a gyorshajtásokat és csökkentse a halálos kimenetelű balesetek számát.

 

Késik a traffipaxok telepítése

Azonban a traffipaxok kihelyezése elmaradt. Bár hónapok óta ígérik, egyelőre nem történt számottevő előrelépés a fővárosi traffipaxok kihelyezésében. Mostanáig csak két pilot üzemel, a Váci úton korábban megrongált sebességmérők közelében.

Karácsony Gergely szerint az Árpád hídon történtekhez hasonló tragédiák elkerülhetők lennének sebességmérő kamerákkal és drákói szigorúságú büntetésekkel. Ezek hiányáért a főpolgármester az államot, a kormányt hibáztatja, ám a Főpolgármesteri Hivatal kilenc hónapja képtelen telepíteni négy darab traffiboxot.

A főpolgármester ugyanakkor információink szerint hónapokig nem válaszolt a BRFK-nak arra a levelére, amelyben a rendőrség négy traffibox kihelyezéséhez kért segítséget, az emberei pedig nem oldották meg a rendőrség kéréseit.

 

Biztonságos közlekedés

Lapunk kíváncsi volt, hogy áll ezeknek a traffiboxoknak az ügye. A BRFK-nak küldött kérdésünkre érkezett válaszból az derült ki, hogy valóban áll. A rendőrség szerint a fővárossal megakadtak a tárgyalások, a 2022 októberében elküldött levelükre, amelyben a főváros segítségét és támogatását kérik, Karácsony Gergely még csak nem is válaszolt. Helyette a főváros egyik cége jelentkezett egyeztetésre. A BRFK – mint írják – „a traffiboxok telepítése tárgyában többször egyeztetett az önkormányzattal, de a vállalt talapzatok kiépítésére a mai napig nem került sor”.

Mindeközben több budapesti kerület vezetői is úgy döntöttek, hogy a fővárost megkerülve, maguk kezdenek a sebességmérők telepítésébe. Nemrégiben a IV. kerületben telepítettek új traffipaxokat, azt megelőzően pedig a II. kerület, valamint a VI. kerület döntött úgy, hogy trafiboxokkal veszi fel a kesztyűt a gyorshajtókkal szemben.

Borítókép: Rendőrök a Véda automata közlekedés-ellenőrzési rendszer egyik sebességmérőjével a 6-os főúton. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.