Egyre többfelé esik a hó, és egyhamar nem is lesz vége

A közútkezelő a következő napokban is ütemezetten, folyamatosan folytatja a munkát.

Forrás: MTI, Sonline2023. 12. 06. 16:51
hó Szombathely Forrás: VAOL/Horváth Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan végzi a hóeltakarítást és az utak síkosságmentesítését a nyugati országrészben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A téli útviszonyok, az ország többi részére is átterjedő havazás miatt szerdán fokozott óvatosságot kértek az autósoktól – tájékoztatott az MTI.

Szerda hajnal óta változó intenzitással, de gyakorlatilag folyamatosan esik a hó az ország nyugati részében.

Az előrejelzések szerint szerda késő délutántól a havazás fokozatosan átterjed az ország többi részére is.

Az északkeleti, magasabban fekvő területeken, vagyis Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében akár 10-15 centiméternyi friss hó hullhat.

A közútkezelő november 10. óta folyamatosan téli üzemben végzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Azóta több mint 28 ezer tonna sót és csaknem 1,7 millió liter kalcium-klorid-oldatot juttatott ki az országos közúthálózatra a havazás, ónos eső által érintett területekre.

A következő napokban is ütemezetten, folyamatosan – 12 órás váltott műszakokban, 0–24 órában – végzik majd ezeket a beavatkozásokat a szakemberek.

Az országos, 31 ezer kilométeres közúthálózaton mintegy 700 munkagépet tudnak bevetni, tehát egy gépre átlagosan nagyjából 40 kilométernyi út jut, ekkora területet, a fel- és levonulásokkal, só- és üzemanyag-feltöltésekkel együtt 2–4 óra alatt tesznek meg, ennyi idő alatt pedig intenzív havazás esetén újra megmaradhat a hó a burkolaton.

Ezért arra kérik az autósokat, hogy az időjárásnak megfelelően, óvatosan és körültekintően vezessenek, kizárólag téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, elutazás előtt pedig tájékozódjanak az Útinform oldalon.

Szerda hajnaltól havazás kezdődött az ország dunántúli területein, amit a Magyar Nemzet már bemutatott képekkel és videókkal. Változó intenzitással, de gyakorlatilag folyamatosan esik a hó az ország nyugati részében. A havazás ezeken a területeken kitarthat csütörtök reggelig sőt átterjedhet az ország többi vármegyéjére is – írja a Somogy Vármegyei Hírportál.

A szakemberek most is felhívják a teherautóval, vagyis a hét és fél tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedők figyelmét, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt időszakosan korlátozhatják a mozgásukat, ha azt az időjárási körülmények indokolják.

Borítókép: illusztráció (Fotó: VAOL/Horváth Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.