Elemér 2024. február 28.
logo

Vizsgálat indult a baloldal adatgyűjtése miatt

Magyar Nemzet
2023.12.07. 09:11 2023.12.07. 14:28
Vizsgálat indult a baloldal adatgyűjtése miatt

Közérdekű bejelentések alapján vizsgálat indult az adatvédelmi hatóságnál az ellenzék alternatív népszavazásnak nevezett adatgyűjtésével kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet.

Mint a Magyar Nemzet megírta, alternatív népszavazásnak álcázott adatgyűjtést folytat a baloldal, felhasználva az oktatásügy kapcsán hónapok óta zajló tüntetések hangadóit és az aHang nevű, Soros Györgyhöz közel álló adatkezelő portált.

A résztvevők személyes adatait, lakcímét az adatkezelő feldolgozásra külföldre továbbította egy New York-i székhelyű cégnek, amelyben szintén közvetett érdekeltsége van Sorosnak. A „népszavazás” második fordulójaként most a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációt használnák fel:

 egymillió üres kérdőív begyűjtését tűzték ki célként, ami újabb jelentős mennyiségű választó adatait érintheti.

Lapunk cikke alapján Tényi István közérdekű bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH). A beadványban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, valamint az Alkotmánybíróság az információs önrendelkezésről szóló határozatát részletezve a hatóság állásfoglalását kérte az ügyben.

Vizsgálni kell azt, hogy fennáll-e a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés, lehetősége

– mutatott rá beadványában a közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi.

 

Vizsgálat indult az ügyben

A címzett hatóság, a NAIH elnöke válaszlevelében rámutatott:

korábbi közérdekű bejelentések alapján már vizsgálat folyik az aláírásgyűjtéssel összefüggésben.

Már megkeresték a Magyarhang Nonprofit Kft.-t, és nyilatkozattételt kért az aláírásgyűjtés technikai menetéről, valamint az adatkezelés körülményeinek bemutatásáról – közölte Péterfalvi Attila.

A szervezet elnöke hozzátette: a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján mérlegelni fogják az aláírásgyűjtéssel kapcsolatos adatkezelés jogszerűségét, és ennek függvényében tesznek majd intézkedéseket.

Borítókép: Varju László, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.