Egyre népszerűbbek a virtuális barátnők

A ChatGPT-re támaszkodó alkalmazások előre programozottan kínálják az online barátnőélményt, ám a szakértők máris figyelmeztetnek: népszerűségük az emberek krónikus magányának is köszönhető.

2024. 01. 16. 16:41
OpenAI and ChatGPT
ANKARA, TURKIYE - SEPTEMBER 05: In this photo illustration, ChatGPT logo is being displayed on a mobile phone screen in front of computer screen on September 5, 2023 in Ankara, Turkiye. Didem Mente / Anadolu Agency (Photo by Didem Mente / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Fotó: AFP/Didem Mente
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OpenAI exkluzív, GPT-re épülő alkalmazásokat kínáló boltjában a barátnő kifejezésre keresve legalább nyolc találatot látni. Köztük azokat a mesterséges intelligencia alapú csetbotokat is, amelyek Koreai barátnő, Virtuális édesem, valamint Barátnőd, Scarlett néven futnak. Ezek a megoldások a felhasználók bizalmas vagy épp meghitt társaságra való igényét próbálják kielégíteni. Ha például valaki a Virtuális édesem nevű bottal kezd társalogni, a mesterséges intelligencia olyan kérdésekkel kezdeményez beszélgetést, mint Hogy néz ki álmaid nője?, vagy például Oszd meg velem a legmélyebb titkaid! A ChatGPT egyébként már beszélgetni is tud, miközben egyre több feladat elvégzésére válik alkalmassá.

Az azonban korántsem biztos, hogy a mesterséges intelligencia működtette barátnők sokáig elérhetők lesznek az OpenAI boltjában. A vállalat ugyanis frissített szabályzatában tiltja a kifejezetten romantikus hangulatú társaságot kínáló, illetve a szabályokat megszegő csetbotokat.

A Qaurtz megkereste az OpenAI-t azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen chatbot vagy felhasználói magatartás számít szabályozottnak, egyelőre nem kaptak rá  választ.

A szociális kapcsolatot kínáló chatbotok népszerűsége ugyanakkor nem most kezdődött Amerikában. A data.ai nevű adatszolgáltató cég szerint 2023-ban minden harminc, az Apple vagy a Google áruházából letöltött mesterséges intelligencia chatbot alkalmazából hét szociális kapcsolatot kínált a felhasználónak: barátot, barátnőt vagy más társaságot.

A kommentárok szerint a mesterséges intelligencia alapú kapcsolati applikációk népszerűsége az Amerikában járványszerűen terjedő elmagányosodás jelenségének köszönhető. Korábban több tanulmány jelent meg arról, hogy az amerikai felnőttek fele érezte már magát kifejezetten magányosnak. Az értékelések egyetértenek abban, hogy az embereknek erősíteniük kellene közvetlen, személyközi kapcsolataikat.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: AFP/Didem Mente)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.