Eloszlatta a kormány a kételyeket: a szakképzésben oktatók is számíthatnak a 32 százalékos béremelésre

Terjedni kezdtek olyan hírek, hogy a tanárok egy jelentős része kimaradt a béremelésből, gyorsan reagált a kormány államtitkár.

2024. 01. 03. 11:38
HANKÓ Balázs Zoltán
Vác, 2023. december 6. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára beszél a Digitalizáció a szakképzésben címû konferencián a Váci Kilátó Piarista Központban 2023. december 6-án. A fejlesztés eredményeként mostantól 672 digitális tananyag érhetõ el a szakképzésben tanulók számára, amelyek segítségével szemléletessé és könnyebben befogadhatóvá válik az elméleti és a gyakorlati oktatás. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentés: Januártól 10 helyett 32,2 százalékkal emeljük meg a szakképzésben oktatók bérét is – írta ma délelőtt közösségi oldalán Hankó Balázs. Az innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkár azután reagált, miután a sajtóban elkezdtek terjedni olyan hírek, hogy a pedagógusok egy jelentős része kimaradhat a béremelésből. 

Az álhírnek bizonyuló értesülést a Népszava szellőztette meg, a napilapnak a két legnagyobb pedagógus-szakszervezet is megszólalt, akik tudni vélték, hogy a szakképzésben dolgozó oktatók nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári béremelésből. 

A politizáló szakszervezetek állítása hamisnak bizonyult, az államtitkár bejelentése minden kételyt eloszlatott a kérdésben. 

Brüsszel nem adna pénzt a szakképzésben oktatóknak 

Később a Kulturális és Innovációs Minisztérium is kiadott egy közleményt, amelyben részletezték, hogyan valósul meg a béremelés. Mint írták, 2023-ban két lépcsőben, összességében átlagosan 15 százalékos béremelésre került sor a szakképzésben oktató tanárok esetében. Az elmúlt napokban megjelent a pedagógusok bérfejlesztéséről szóló koncepció, amelynek intézkedései a szakképzésben dolgozók béremelésére vonatkozóan is végrehajtásra kerülnek. 

– Bár az operatív programokról folytatott tárgyalások során a szakképzésben oktatók béremeléséhez való hozzájárulástól Brüsszel elzárkózott, a kormány a nemzeti költségvetésből a pedagógus béremeléssel megegyező mértékű emelést biztosít a mintegy 24 ezer szakképzésben oktatónak – állítja az illetékes minisztérium.

Hozzátették: A bérfejlesztés biztosítja a szakképzésben oktatóként dolgozó tanárok, és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott szakemberek bérének közelítését az iparban dolgozók béréhez, valamint a köznevelésben megvalósuló béremeléssel történő harmonizálást.

Borítókép: Hankó Balázs államtitkár (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.