időjárás 26°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo
A pedagógusok olyannyira nem kérnek az érdekvédőkből, hogy óriási bukást hozott a múlt heti tanársztrájk

Tömegesen fordulnak el a tanárok a politizáló szakszervezetektől

Munkatársunktól
2023.03.22. 16:33 2023.03.22. 16:57
Tömegesen fordulnak el a tanárok a politizáló szakszervezetektől

Az elmúlt évtizedben tagjainak többsége otthagyta a legnagyobb magyar pedagógus-érdekvédő szervezetet, így a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) jelenleg az iskolai dolgozóknak csupán 6,1 százalékát képviseli. A másik érdekvédelmi csoportban, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetében (PDSZ) még ennél is kevesebb tanár bízhat. Ezért is fulladhatott teljes érdektelenségbe a múlt heti tanársztrájk.

Kit is képviselnek valójában a kormánnyal szembehelyezkedő, de a baloldallal kiváló viszonyt ápoló pedagógus-szakszervezetek? Leginkább ez a kérdés fogalmazódik meg a két érdekvédő tömörülés taglétszámai láttán. Míg például a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 2014-ben majdnem 24 ezer tagot számlált, addig mára ennek kevesebb, mint a felére csökkent a létszám, ami – az Országos Reprezentativitást Megállapító Bizottság (ORMB) kimutatása szerint – alig haladja meg kilencezret. 

Így a PSZ jelenleg az iskolai dolgozók mindössze 6,1 százalékát képviseli, szemben a szűk évtizeddel ezelőtti 12,56 százalékkal.

A DK-közeli Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) minden bizonnyal ennél is rosszabb számokat mondhat a magáénak. Ugyan a PDSZ már nem is hajlandó együttműködni az ORMB-vel, így nem lehet tudni, pontosan hány pedagógust képviselnek a közel 170 ezerből, annyi azonban ismert, hogy 2014-es hivatalos adatok szerint 2612 tagjuk volt. Ez már akkor is csupán a szakma 1,39 százalékát fedte le. Mára még alacsonyabb lehet ez az arány.

Mivel a tízszázalékos reprezentatív küszöböt egyik szervezet sem éri el, ezért a kormánynak egyikkel sem lenne kötelező egyeztetnie. 

Hozzátehető: a tízszázalékos küszöböt a PSZ és a PDSZ az elérhető adatok alapján bizonyosan együtt sem ugorja meg.

A két érdekvédelmi szervezet halványuló legitimitásának jó indikátora az általuk szervezett sztrájkokat övező érdektelenség is. A múlt csütörtökre és péntekre meghirdetett munkabeszüntetésen mindössze 2787, illetve 2012 tanár vett részt, vagyis a munkabeszüntetésbe a pedagógusoknak kevesebb mint két százaléka kapcsolódott be. Bár beharangozóból a balliberális médiában nem volt hiány, a sztrájk aktuális lezajlása már érdemi sajtóvisszhang nélkül maradt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.