Erdő Péter: Senkit nem zárhatunk ki segítő szeretetünkből

Ha Isten tanítványai vagyunk, követni kell a tanítását – mondta a bíboros.

Forrás: MTI2024. 01. 21. 22:31
ERDÕ Péter
Budapest, 2024. január 21. Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszél az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletén a Szent István-bazilikában 2024. január 21-én. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett, a keresztény egységért meghirdetett ökumenikus imahét középponti üzenete az idén az egység-megosztottság és a szeretet-gyûlölködés ellentétpárjairól szól. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keresztényeket összekötő, de nemcsak a keresztényekre, hanem minden emberre kiterjedő segítő szeretetfontosságáról beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét országos megnyitóján a budapesti Szent István-bazilikában.

A keresztények egységéért évente megrendezett imahetet megnyitó istentiszteleten a bíboros emlékeztetett: A keresztényeket az köti össze, hogy mindannyian Krisztus tanítványai, a názáreti Jézust ismerik el Messiásnak.

„Ha pedig az ő tanítványai vagyunk, akkor követnünk is kell a tanítását”

mondta.

ERDÕ Péter
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az irgalmas szamaritánus történetét magyarázva kiemelte: a példabeszéd üzenete, hogy Isten kedvéért segítő szeretettel kell fordulni egymás felé, és ebből a szeretetből senkit sem zárhatunk ki, senkiről nem mondhatjuk, hogy őrá már nem vonatkozik a szeretetünk fogalmazott a bíboros.

Ezért olyan nagy öröm folytatta Erdő Péter , hogy egyházaink és karitatív szervezeteink, de általában Magyarország is segítséget nyújt éhség, háború, természeti csapások vagy éppen üldöztetés sújtotta embereknek, akár a Közel-Keleten vagy Afrikában is.

Kitért arra is: 

Ez a segítség önmagában nem lehet elég egész régiók nyomorúságának megoldásához, mint ahogy az irgalmas szamaritánus segítsége sem pótolta a kifosztott ember minden elrabolt vagyonát. Mégis, a krízis pillanatában adott első segítség és az emberi szeretet biztató érzése reményt adhat a bajbajutottnak

Erdő Péter Szent Pált idézve szólt arról is: A segítő szeretet hatása ennél is nagyobb, hiszen „ mi közvetítésünkkel másokból hálát vált ki Isten iránt.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke igehirdetésében rámutatott: az irgalmas szamaritánus példabeszédének elején az írástudó kérdése mit cselekedjek, hogy az örök életet elnyerjem? – rávilágít életünk alapállapotára. 

Arra, hogy minden bajunk, nyomorúságunk, bűnünk, konfliktusunk, háborúságunk abból fakad: elszakadtunk Istentől, és halandók vagyunk.

 hangsúlyozta Steinbach József, majd azzal zárta mondandóját: éppen ezért ebben a világban szeretnénk mindent itt és most azonnal megvalósítani és megélni..

Borítókép: Erdő Péter beszéde ( Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.