Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Világtörténelmet írhat a magyar bíboros

Erdő Péter lehet az első magyar szentatya egy Vatikán-szakértő lap, valamint az olasz fogadóirodák szerint.

Forrás: Mandiner2024. 01. 01. 13:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdő Péter a legesélyesebb arra, hogy Ferenc pápa utódjának válasszák, a magyar bíboros ráadásul a fogadóirodák listáján is előkelő helyen szerepel – számolt be a Mandiner, egy olasz Vatikán-szakértő honlapra hivatkozva. Mint írták, az általános vélekedés szerint a kihívásokkal küzdő katolikus egyház élére olyan személyt keresnek, akinek lesz ideje reformokat végrehajtani, így a hetven év körüli vagy annál fiatalabb bíborosok esélyei a legjobbak.

A magyarországi katolikus egyház vezetőjét már XVI. Benedek lemondása után is emlegették a pápai szék esélyeseként, de 2013-ban még viszonylag fiatal kora miatt nem valósult meg ez a forgatókönyv, tíz évvel később azonban 

Erdő Péter számít az első számú jelöltnek a szakértők szerint. 

Az elemzés rámutatott: az ideális életkoron túl mellette szól, hogy egyházvezetői, pásztori gyakorlata is van, illetve meg tudja szólítani a konzervatívokat, anélkül, hogy túlzottan taszítaná a „progresszíveket”.

Erdő Péter igyekszik minél jobban javítani a katolikusok és az ortodox egyházak kapcsolatát, ami a Vatikánnak fontosabb ökumenikus cél a protestáns egyházakkal való egységnél – írta az olasz lap, amely szerint a magyar bíboros sok szempontból a nemrég szentté avatott II. János Pál utódjának lenne tekinthető.

Mint ismert, a pápaválasztó konklávé a nyolcvanévesnél fiatalabb bíborosokból áll, ezek száma 2023. decemberében 137 fő volt. Ők döntenek majd a jelenleg 87 éves Ferenc pápa utódjáról. Az elmúlt két évszázadban a pápák a bíborosok közül kerültek ki. A szavazás a vatikáni Sixtus-kápolna zárt ajtói mögött történik, titkos döntéssel. A szavazás általában egy-két napig tart, bár megtörtént, hogy közel egy hétbe telt az utód kiválasztása.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, prímás (Fotó: Havran Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.